Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Z protileteckého krytu sa stala galéria s virtuálnou realitou

Vojenský bunker, ktorý bol postavený v roku 1943, teraz vyzýva ľudí, aby videli hrozby vojny a pripomenuli si vojakov, ktorí bojovali a prišli o život. Architekti pracovali na opravení protileteckých krytov, vyčistení vetracích otvorov a opätovnom zavedení slnečného žiarenia do interiéru.

Väčší úkryt je teraz mediálnou galériou, ktorá je rozdelená na oblasť pre virtuálnu realitu (VR) a zmiešanú realitu (MR). V miestnosti pre virtuálnu realitu sú návštevníci privedení späť do druhej svetovej vojny, kde môžu napríklad poslať správu pomocou morzeovky. Pokiaľ ide o oblasť zmiešanej reality, návštevníci si môžu sadnúť k stene a ponoriť sa do minulosti vďaka obrazom premietnutým na strope bunkra.

Menší úkryt proti náletom si zachováva pôvodný priestorový vzor štruktúry. Cieľom je zdôrazniť kontrast medzi základnou funkciou vojny a znovuzrodeným dizajnom. Primárnymi materiálmi použitými v Hiddenspace sú betón tehla.

Aj na Slovensku máme pamätníky, ktoré pripomínajú ťažké osudy vojny a dôležitosť mieru. Jeden z takých je aj Pamätník SNP od Dušana Kuzmu v Banskej Bystrici. Prečítajte si viac o tomto významnom architektonickom diele pripomínajúcom krehkosť mieru v našom článku.

Myslíte si, že stačia pamätníky alebo by nás viac poučili interaktívne výstavy? Napíšte nám svoj názor do komentárov a nezabudnite článok zdieľať ďalej.

Ivka

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie