Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Ako úspešne pestovať Goji? Saďte ju od marca do mája

Ako pestovať Goji (Kustovnicu čínsku)?

Ideálne miesto je vonku. Zvážte najskôr to správne miesto, keďže rastline vyhovuje najmä priame slnko, ktoré na ňu bude svietiť aspoň 5 hodín denne. Nezabúdajte tiež na to, že ker pokojne dorastá aj do 3 metrov, a preto je potrebné myslieť na to, aby bol okolo neho dostatočne veľký priestor. Ker Goji sa rozvetvuje dosť výrazne a vetvičky sú posiate tŕňmi. Aj preto je výber miesta skutočne dôležitý. Počas toho, ako bude rastlina rásť do svojej normálnej výšky, by jej nemala prekážať žiadna iná rastlina, ktorá by jej bránila v progrese.

Viac o zdravotných účinkoch tejto superplodiny si môžete prečítať aj v blogu o Goji.

Určite urobíte veľmi dobre, keď  Kustovnicu umiestnite do závetria steny či majestátnejšieho kra. Teda aj keby došlo k silnému vetru, tak goji nestratí svoje plody. Nemusíte sa báť pestovania. Rastlina je mrazuvzdorná a žiadne problémy jej nerobia ani tunajšie podmienky v chladných mesiacoch.

malý ježko pri kríku goji v krásnej záhrade
Photo by Tomasz Proszek on Pixabay
Výsadba goji zo semena alebo sadenice. Kedy sadiť?

Je potrebné dbať aj na správnu výsadbu. Sadiť je najlepšie v období od marca do mája. Máte celkom dve možnosti, ako si úspešne vypestovať pre nás menej bežné, no veľmi chutné ovocie.

  • Prvý spôsob je, že si Goji vypestujete zo semena – nevýhodou však je, že vlastnosti rastliny nebudú zaručené ani v prípade, že bola tá materská rastlina vyšľachtená.
  • Druhá možnosť je, že si ker vypestujete s pomocou sadenice.

Dbajte najmä na kvalitnú prípravu pôdy a jamy, do ktorej Goji posadíte. Dobrou správou je, že to nie je vôbec náročná rastlina, pretože sa dokáže rýchlo prispôsobiť a ujať v akejkoľvek pôde, teda okrem tej močaristej.

Nezabudnite pôdu prevzdušniť a odstrániť z nej burinu, ktorá dokáže veľmi ľahko ohroziť samotnú sadenicu. Goji zasaďte na slnečné miesto, do jamy, o rozlohe cca 20x20x20 centimetrov a nezabudnite spočiatku dostatočne zalievať.

Zalievať je dôležité hlavne v prvých týždňoch po jej vysadení, kedy korene nevedia samé čerpať vodu z podzemných zdrojov. Následne už nemusíte príliš dbať na zalievanie, pretože tento ker to zvládne aj sám, stačí mu dážď.

Hnojiť by ste mali začiatkom jari a následne počas dozrievania plodov, a to najmä tekutým hnojivom, najlepšie s prímesou dusičnanov. Skvelé je, že goji je nielen nenáročná, ale aj veľmi odolná rastlina voči chorobám a vyhýbajú sa jej dokonca aj škodcovia. Je to ovocie, ktoré je takmer dokonalé pre pestovanie v týchto našich končinách.

Chcete pestovať túto zdravú plodinu a užívať si jej blahodarné účinky? Napíšte nám, ako sa vám darí s jej výsadbou a pestovaním.

zdravé a chutné plody ovocia goji
Photo by ivabalk on Pixabay

Zdroj článku: zaujimavysvet.webnoviny.sk

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 9x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie