Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Architektonický seriál: Aká je budúcnosť jednotlivých miest?

Odkiaľ sa berú výnimočné riešenia?

Pestré portfólio ateliéru Architekti Šebo Lichý dokazuje dlhoročné pôsobenie v developerskej aj architektonickej oblasti na Slovensku. Viac ako dve desiatky profesionálov z tohto ateliéru pracujú nielen na privátnych projektoch, urbánnom rozvoji miest na Slovensku, ale aj na startupoch, ktoré ovplyvnia budúcnosť jednotlivých miest. Jedným z takýchto inovatívnych projektov je aj Photosynthetic landscape, v ktorom sa realizátori rozhodli aplikovať zelené riasy priamo do polyfunkčného komplexu Čerešne. Nebol to však prvý počin, v ktorom sa rozhodli pre inovatívne a zelené riešenia. V minulosti už totiž siahli po unikátnom riešení – architektonickom prvku, v ktorom skombinovali dvojitú fasádu a vertikálnu zeleň. Zelená bariéra v letných mesiacoch chráni pred slnkom a v zimnom období dodáva priestorom dostatok svetla. Estetickú funkciu dopĺňa akustická pohoda a svieža zeleň celkový dojem len upevňuje.

Byť súčasný a aktívny

Život architekta je rozmanitý a prináša so sebou nikdy nekončiace vzdelávanie a prekračovanie hraníc až za horizont. Architekti Šebo a Lichý vkladajú do svojich architektonických diel hodnotu, ktorá odzrkadľuje určité posolstvo, firemnú filozofiu a zmysel. Ateliér je známy aj tým, že hľadá predovšetkým spoločné riešenia. Vlastné predstavy a priority nekladie na piedestál, nakoľko ideálne riešenia vznikajú v spoluautorstve a bez prehnaného vnucovania vlastných názorov. Hľadanie spoločnej cesty je pre nich kľúčové. Táto filozofia ich rukopis ešte zdôrazňuje.

Kooperácia na všetkých úrovniach

Urbánny rozvoj, podpora miestnych komunít či riešenie otázky environmentálneho zaťaženia životného prostredia sú témami, ktorým sa nevyhýbajú, ale aktívne ich riešia. Členom ateliéru k tomu dopomáhajú dlhoročné skúsenosti, prepojenie s developerskou spoločnosťou ITB aj profesionálny prístup. Zaujímavým projektom je vyhliadková veža Devínska Kobyla.

Keď sa všetky tieto atribúty snúbia, vznikne solídna architektúra, poskytujúca odlišnú, no stále vysoko atraktívnu zmenu. Práve tieto zmeny rozširujú urbánny rozvoj slovenských miest a mestských častí slúžiacich verejnosti a prinášajúci celospoločenský prínos.

Moderné a pekné bývanie pre široký okruh ľudí, zveľaďované kultúrne centrá či iné exteriérové dominanty spoločnosti prinášajú pridané hodnoty. A tie sú predsa jednou z markantných parametrov architektúry.

O tom, čo mladých ľudí zaujíma, ako sa priority, ktorým sa prispôsobuje aj architektúra a výstavba nových mestských častí menia a ďalšie zaujímavé témy sme prebrali aj v rozhovore. Neprehliadnite preto ani ďalšiu časť architektonického seriálu, kde bol našim hosťom Tomáš Šebo z ateliéru Architekti Šebo Lichý.

Morena

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 4x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie