Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Flexibilný, multifunkčný, ekologický! Taký je Pavilón budúcnosti

Za realizáciou projektu stojí spoločnosť NOVOE a ide o reakciu na rast populácie, hospodárske krízy, ekologické katastrofy, globálne otepľovanie, príchod virtuálnej reality a digitalizáciu. Práve tieto javy nesú potrebu na rýchlu sebapremenu, na prísun nových poznatkov a záujem o spoluprácu, ktorá reaguje na celý rad výziev. Vo veľkých mestách nie je problém dostať sa k niečo takému. V malých mestách však často absentujú miesta, ako kultúrne inštitúcie alebo platformy, kde by sa takéto hodnoty zhromažďovali.

, multifunkčné, otvorené a priateľské, ekologické a cenovo dostupné riešenie - Pavilón budúcnosti
Photo by arch2o.com
Pavilón

Pavilón budúcnosti je súčasťou takejto platformy na zdieľanie vedomostí pre obyvateľov menších ruských miest. Systém pavilónov, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach krajiny, je integrovaný do digitálnej platformy: vďaka tomuto agregátu môže mestská komunita meniť svoje skúsenosti a spoločne hľadať riešenia naliehavých problémov. Pavilón je hmotnou súčasťou kultúrnej platformy.

Ide o flexibilné, multifunkčné, otvorené, priateľské, ekologické a cenovo dostupné riešenie, ktoré sa stalo symbolom pokroku.

Flexibilný priestor v tvare skrutky

Pavilón je v tvare valca a nemá fasádu. Zapadá do akýchkoľvek súvislostí, pretože demonštruje rovnaký vzťah k ľubovoľnému objektu v prostredí. Navonok vyzerá ako skrutka, čo umožňuje rozdeliť priestor na dve nezávislé časti. V závislosti na počte závitov, umožňuje zmenu efektívnej plochy pavilónu. Aj jej zväčšenie o 2, 5 alebo 10 krát a zachovanie kompaktného stavebného miesta. Pohyb po povrchu, výstup hore a zostup po zadnej časti vytvárajú nekonečnú cestu. 

V pavilóne je možné súčasne prevádzkovať plochú halu na úrovni terénu, amfiteáter, schodisko vedúce k streche, vyhliadkovú plošinu, coworkingový priestor, prednáškovú sálu, dielne, kúpeľňu a sklady nábytku a vybavenia. Fasáda pavilónu je univerzálnou výkladnou skriňou, ktorá umožňuje prispôsobiť ho okolitému kontextu alebo usporiadať tematické akcie.

Zaujímavý priestor, ktorý slúži všetkým, vznikol aj v tomto starom liehovare.  

, multifunkčné, otvorené a priateľské, ekologické a cenovo dostupné riešenie - Pavilón budúcnosti
Photo by arch2o.com

Pilotný projekt Pavilónu budúcnosti bol realizovaný v rámci festivalu v lete 2019 v malom ruskom meste Vyksa. Jeho úlohou bolo vyskúšať architektonické riešenia pavilónu, technológiu výstavby a proces interakcie s miestnymi obyvateľmi.

Čo hovoríte na takýto priestor? Zišiel by sa aj vo vašom meste?

MiMo

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie