Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Vďaka vyhliadkovej plošine Otzi Peak môžete cestovať v čase

Autori vyhliadkovej plošiny z noa (siete architektúry), sa usilovali nielen o zohľadnenie osobitostí staviteľstva na vysočine, ale aj o premietnutie motívu dizajnu stavby do nekonečnej premeny ľadovca.

“Okolitá príroda a jej textúra nás podnietili k výberu materiálu, ktorý najlepšie odráža tieto vlastnosti. Oceľ Corten má jedinečnú vlastnosť – časom mení farbu v závislosti na podmienkach prostredia, ale nestráca na sile,” uviedol architekt Andreas Profanter.

Štrukturálne je vyhliadková plošina na hore Gravand mostom pre chodcov smerujúcich k polkruhovej plošine obklopenej zvislými kovovými panelmi po obvode. Na samom okraji nástupišťa je balkón so sklenenými zábradliami pre ešte malebnejší výhľad. Platforma má iba niekoľko podpier. Vizuálne sa pozorovacia plocha na vrchu Gravand javí ako “vznášajúca sa nad svahom”.

Umiestnenie balkóna na plošine tiež nebolo vybrané náhodou. Poskytuje výhľad na miesto, kde v roku 1991 našli dvaja nemeckí turisti ľadovú múmiu. Ako vedci neskôr zistili, bol to muž z čias kalcitu alebo “doby medi” (približne 4. – 3. tisícročia pred n. l.). Nález sa podaril na území Ötztalských Álp v južnom Tirolsku, niekoľko desiatok metrov od hraníc Talianska s Rakúskom. V Rakúsku dostala múmia prezývku Otzi (Etzi), od ktorej je odvodený názov Otzi Peak.

Vyhliadková plošina na hore Gravand umožňuje nielen vychutnať si malebnú krajinu, ale aj duševne nahliadnuť do hlbín storočí.

Pokiaľ vás zaujíma história, určite vás zaujme návšteva tohto miesta. Odhodlali by ste sa vystúpiť na plošinu a obdivovať krásu hôr a malebnosť jedinečnej panorámy? Napíšte nám svoj názor do komentára.

Lukianchenko Yuliia

beevam
noprint
Email noprint

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 6x
  • 0x
  • 8x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie