Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Príbeh rodného domu dvorného fotografa Beatles: 2. časť

Nová tvár takmer zabudnutého domu

 „Dlhšie sme premýšľali o tom, ako využiť zaujímavý interiér, ktorý tento dom ponúka.  Treba dodať, že zaujímavý je aj dvor za domom. Po mnohých úvahách a tiež rôznych tipoch od ľudí, najmä priateľov, sme sa rozhodli pre zriadenie múzea Deža Hoffmanna, ktoré je prvé a jediné svojho druhu na svete. Rovnako sme zriadili aj apartmán, v ktorom sa dá ubytovať a v ktorom sa naši hostia môžu tiež dozvedieť viac o Hoffmannovi,“ hovorí Šimon Šafařík, ktorý spolu s bratom žije týmto projektom už niekoľko rokov. 

Rodný dom Deža Hoffmanna
Zdroj foto: OZ Rodný dom Deža Hoffmanna
Rodný dom Deža Hoffmanna
Zdroj foto: OZ Rodný dom Deža Hoffmanna
Rodný dom Deža Hoffmanna
Zdroj foto: OZ Rodný dom Deža Hoffmanna
Rodný dom Deža Hoffmanna
Zdroj foto: OZ Rodný dom Deža Hoffmanna
Nadchli aj domácich 

Múzeum pozitívne prijali aj Banskoštiavničania. „Častokrát sa hovorí o tom, že domáci majú iný pohľad na cestovný ruch v meste ako samotní turisti. To platí určite aj u nás. Ja by som povedal, že domáci sa delia, viac-menej, na tri skupiny. Prvá chápe to, že cestovný ruch je pre mesto nevyhnutne dôležitý, ale zároveň ho treba regulovať. Podľa druhej je cestovný ruch dôležitý, ale regulovať ho vôbec netreba. Podľa tretej skupiny tu turistov vôbec nepotrebujeme. Nás teší, že tento projekt si vážia všetky tri skupiny a tiež turisti. Nemali sme žiadnu negatívnu reakciu,“ vysvetľuje Šimon. 

Vedeli ste, že? Projekt pozitívne ohodnotila Jeho excelencia, britský veľvyslanec na Slovensku, či člen legendárnej kapely Deep Purple, Don Airey, ktorý dom navštívil. 

Rodný dom Deža Hoffmanna
Zdroj foto: OZ Rodný dom Deža Hoffmanna
Cesta nekončí 

Bratia Šafaříkovci už teraz pracujú na množstve ďalších projektov. „Práve teraz sme urobili plán a tiež 3D vizualizáciu toho, čo plánujeme. Chceme zlepšiť múzeum, skrášliť apartmán a v štôlni vytvoriť expozíciu o baníctve. Taktiež plánujeme zobytniť podkrovie a na dvore vytvoriť terasu s možnosťou občerstvenia, ktorá zároveň poslúži ako rozšírenie múzea. Aj tu si naši návštevníci budú môcť pozrieť pekné fotky a vypočuť dobrú hudbu. Okrem toho plánujme aj iné aktivity, ktoré súvisia s našou tematikou a s prezentáciou Hoffmannovej tvorby doma i v zahraničí.“

Na ceste do Banskej Štiavnice určite neobíďte ani túto pamiatku, ktorá ponúka pohľad do života a tvorby Deža Hoffmanna. Ak vás oslovil tento projekt, neváhajte a zdieľajte článok s vašimi priateľmi. 

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 9x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie