Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Urbexeri ako novodobí ,,sprievodcovia“ schátraných miest

Účelom tejto aktivity však nie je znehodnocovať alebo mať spory s políciou. Urban exploreri sa snažia poukázať verejnosti na zabudnutú umeleckú, architektonickú alebo kultúrnu hodnotu starých objektov. V tejto komunite platí, že nič zo stavby nevynášajú, nepoškodzujú, nezanechávajú žiadne stopy – jediné, čo si odnášajú, sú fotky a videá.

Ich kritici však tvrdia, že predsa len ich pôsobenie má dosah na vandalizmus. Hlavne ak po zverejnení označia miesto, kde robili zábery. Sú prípady, kedy na základe ich fotiek miestni zlodeji či asociáli vyhľadali konkrétny priestor, kde z neho niečo ukradli alebo znehodnotili grafitami.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Slovak_Urbex (@slovak_urbex)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Lucia Gažíková | URBEX (@lucy_the_valkyrie)

Taktiež o “súlade s legislatívou” tu nemôže byť reč. Všetci vyznávači tvrdia, že konajú v súlade s trestným zákonom. Avšak občiansky zákonník im zakazuje vstup na súkromný pozemok. Mali by si tak vždy pýtať súhlas od majiteľa.

Okrem toho každý z nich by sa mal ešte pred fyzickou návštevou pripraviť aj na rôzne okolnosti, ktoré hrozia: nespevnené schodiská a poschodia, štôlne s nebezpečnými plynmi a prepadliskami, labyrinty kanalizácií, nezakryté šachty a mnoho iných nástrah. Inak ich tento adrenalínový druh trávenia voľného času môže “vyjsť draho”.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa WIDE-ANGLE URBEX (@wide_angle_urbex)

 Domi.Ce

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 6x
  • 2x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie