Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Fabrika umenia: Krása baťovskej architektúry

Po stopách baťovskej architektúry

Sprevádzanie po baťovskej architektúre posunuli na iný level. Prvým projektom bol online sprievodca, ktorý bol neskôr doplnený aj o tlačenú verziu. V rámci portálu Baťovany.sk, však informujú o histórii mesta a jeho hodnotách. Rovnako ponúkajú aj rozhovory so zaujímavými ľuďmi z regiónu. „Dlhšie sme rozmýšľali nad portálom, na ktorom by sme písali o Partizánskom. Nikdy sme sa do jeho tvorby nevedeli pustiť. Tým, že sme mali v minulom roku kvôli aktuálnej situácii viac času, využili sme ho na niečo, čo sme dlho odkladali,“ hovorí o vzniku projektu Katarína. „Vrátili sme sa k myšlienke portálu, ktorý by upozorňoval na baťovskú architektúru a volal potenciálnych turistov do mesta. Zdalo sa nám, že nastáva obdobie, kedy sa bude viac cestovať po Slovensku ako doteraz,“ dodáva.

Baťovská architektúra
Zdroj foto: archív Fabriky umenia
Architektúra na tričku

Aby priniesli architektúru bližšie verejnosti a mladým, vytvorili aj merch s ikonickými symbolmi mesta. Doteraz vznikli dve kolekcie, ktoré navrhli manželia Gunišovci, dvorní grafici Fabriky umenia. „Prvá kolekcia bola všeobecnejšia a farebne pestrejšia. Tam vznikli štyri motívy. Úplne najväčší úspech zožal motív, kde boli graficky zobrazené všetky symboly mesta. Ostatné boli konkrétnejšie. Jeden zobrazoval iba fabriku, jeden kostol a jeden topánku,“ predstavuje kolekciu Katarína, ktorá za jedno z najkrajších architektonických diel považuje práve kostol architekta Vladimíra Karfíka. „Ide o veľké dielo veľkého umelca,“ dodáva.

Vedeli ste, že? V prípade kostola ide o jedinú kultúrnu národnú pamiatku v Partizánskom. Žiadna iná baťovská architektúra nie je podobným spôsobom v tomto meste chránená.

Merch Fabriky umenia
Zdroj foto: archív Fabriky umenia

„Druhá kolekcia bola viac zameraná na architektúru. Bola minimalistickejšia a čistejšia. Tam sme sa snažili ísť vyslovene po architektúre. Išlo o grafiky kostola, spoločenský dom a pre tri typy domov na Červenej ulici. Tieto grafiky sú doplnené aj o kratučký text informujúci o roku, kedy tieto objekty vznikli a architektoch, ktorí stoja za týmito dielami,“ vysvetľuje členka občianskeho združenia, ktorá sa teší z pozitívnej spätnej väzby na obe kolekcie merchu. „Spätná väzba bola od začiatku pozitívna. Aj teraz sa nám pravidelne stáva, že stretávame ľudí, ktorí nosia tričká so symbolmi mesta. Dokonca aj z prvej kolekcie, ktorá vznikla pred rokmi,“ dodáva. 

A aké sú plány združenia Fabrika umenia? „Vznikali sme s tým, že by sme v Partizánskom chceli vybudovať kultúrne centrum a tohto sna sme sa nevzdali. Hoci momentálne nemáme vlastné priestory, pracujeme na tom aby fabrická budova č. 61 raz takýmto centrom bola. Je to však náročný a zdĺhavý proces,“ uzatvára Janíčková.

Zaujali vás aktivity Fabriky umenia? Sledujte nás na sociálnych sieťach a neuniknú vám ani ďalšie zaujímavé organizácie a projekty. 

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie