Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Najekologickejšia budova sveta: Čím je iná ako ostatné?

Čísla hovoria jasne

Začnime pekne od začiatku. Znie to neuveriteľne, no až 95% materiálov použitých pri výstavbe je recyklovaných. To znamená, že boli použité z budov, ktoré stáli na mieste novej stavby a dostali tak druhú šancu zažiariť. Pre podporu lokálnej ekonomiky tvorili 80% celkového rozpočtu zákazky pre miestnych dodávateľov.

Mysleli na všetko 

Solárne panely vyprodukujú toľko elektriny, koľko by stačilo pokryť spotrebu 60 domácností vo Švajčiarsku. Aby ušetrili vytvorenú energiu, navrhli architekti budovu tak, aby sama vytvárala čo najviac tieňa. V horúcich letných dňoch sú tak priestory chránené pred prehriatím bez pomoci klimatizácie. Aj napriek tomuto zámeru však nečakajte málo svetla v interiéri. 

K využívaniu ekologických spôsobov dopravy majú zamestnancov motivovať nabíjačky na elektromobily, stanica pre autá na vodíkový pohon, aj 135 miest pre bicykle. 

Aby zelená bola zelená 

O tom, že je táto budova skutočne zelená, vás presvedčí ďalšie číslo. Zelené strechy a terasy spolu zaberajú plochu väčšiu ako 2500 m². V areáli sa nachádza 50 stromov a ďalších 100 je vysadených v okolí stavby. Na závlahu rastlín je používaná dažďová voda, ktorá sa využitie aj na splachovanie toaliet. 

K vyprodukovanému odpadu sa stavajú zodpovedne. Preto 95% z neho vďaka recyklácii nekončí na skládkach. 

Sídlo Medzinárodného olympijského výboru v Lausanne je dokonalým príkladom toho, že kde je vôľa, tam je cesta. Stačí chuť niečo zmeniť, dobrý nápad a šikovné ruky. Čo si myslíte vy o tomto ekologicky priateľskom zámere? Majú podľa vás podobné stavby miesto v súčasnej architektúre? Tešíme sa na vaše reakcie. 

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie