Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Škola uprostred púšte je hotovým architektonickým skvostom

Komplex, v ktorom sa môže vzdelávať 400 dievčat vo veku od 5 do 16 rokov, bol inšpirovaný symbolmi ženskosti a piesočnými dunami, ktoré ho obkolesujú. Táto „pevnosť“ tak pôsobí, akoby v nehostinnom prostredí stála odjakživa a dokonale splýva s okolím. 

Škola uprostred púšte
Zdroj foto: Dezeen.com

Stavba s rozlohou 836 m² je postavená z ručne opracovaného pieskovca z miestnych zdrojov. Tvoria ju tri kruhové prvky. Prvým z nich je oválne nádvorie. Druhým prvkom je vnútorný múr uzatvárajúci jednotlivé učebne a interiéry. Posledným z týchto prvkov je vonkajší múr, ktorý sa tiahne po obvode celého komplexu

Škola uprostred púšte
Zdroj foto: Dezeen.com

10 tried je navzájom prepojených chodbami. 

Škola uprostred púšte
Zdroj foto: Dezeen.com

Po celom obvode strechy tejto pevnosti je vytvorený aj vyvýšený chodník. Modrá mozaika chodníka zároveň tvorí kontrastný prvok k jednoduchému vzhľadu pieskovca. 

Škola uprostred púšte
Zdroj foto: Dezeen.com

Elipsovitý tvar bol navrhnutý aj pre pasívne ochladzovanie budovy vetrom. Pri navrhovaní a budovaní tohto komplexu sa myslelo aj na systémy zachytávajúce a recyklujúce dažďovú vodu. O elektrinu sa starajú solárne panely na kovovej konštrukcii, ktorá vytvára tienený priestor pre hranie. 

Čo si myslíte o tejto unikátnej stavbe? Napíšte nám v komentároch. 

Mirka 

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie