Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Moderná železničná stanica v krajine mayských zrúcanín

Nová stanica vznikne na trati Tren Maya. Pozornosť láka predovšetkým dizajnom perforovanej strechy. Tá je tvorená z konštrukčnej ocele a železobetónových panelov. 

Architekti sa však museli vysporiadať aj s otázkou počasia a podnebím. Tulum leží na polostrove Yucatán s tropickou klímou, vysokými teplotami a obdobiami dažďov. Strecha je preto mriežkovaná s presklením na strategických miestach. Vďaka tomu vzniká polootvorený priestor bez mechanického vetrania. Jej konštrukcia je navrhnutá tak, aby umožnila morskému vánku prúdiť cez stanicu a vytvárala tienisté miesta. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Maya Ocean RP (@mayaoceanbrokersyagencias)

Strecha je najvyššia v strede, kde vytvára priestor pre obchody a reštaurácie nad železničnou traťou. Ďalej sa mierne zvyšuje v miestach vchodu a východu vlakov zo stanice. 

Štúdio Aidia pre portál Dezeen.com uviedlo, že chcú, aby stanica zaberala čo najmenej priestoru v krajine známej mayskými zrúcaninami a nedotknutým karibským pobrežím.

Zapadá podľa vás stanica v Tulum do okolitého prostredia? Napíšte nám do komentárov. 

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie