Dnes je 24.mája 2022, meniny má Ela

Z bývalej železničnej stanice v Paríži vyrastú dve obytné veže

Cieľom bolo zlúčiť profesionálne a bytové priestory

Obytné veže predstavujú väčšie estetické variácie pri zachovaní celkovej konzistencie so zvyškom schémy. Vyššiu vežu G2 navrhlo štúdio Jacquesa Moussafira, zatiaľ čo štúdio Nicolasa Hugoo Architecture navrhlo vežu G1 tak, aby dopĺňala fasádu, ktorú vytvorila pre betónové pódium. Toto pódium na úrovni ulice spája obe budovy a zároveň vytvára spoločné priestory s dvoma obchodmi. 

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nicolas Hugoo Architecture (@nicolas_hugoo)

Hybridné priestory obsahujúce bývanie a malé pracovné priestory sú určené pre remeselníkov, malé podniky a samostatne zárobkovo činné osoby. 

Cieľom SOHO je zlúčiť profesionálne a bytové priestory uplatnením jednotnej materiálovej palety v interiéroch. Každá ubytovacia jednotka má obchodný vchod otočený do ulice a súkromný prístup zo spoločných priestorov uprostred bloku.

Súdržná priemyselná estetika

Horné poschodia SOHO sú usporiadané okolo šiestich rozložených polosúkromných terás. Paleta materiálov s oceľovými a hliníkovými povrchmi vytvára súdržnú priemyselnú estetiku v priečnych smeroch.

„Piatu fasádu sme si predstavovali ako novú „kovovú deku“ vyrobenú z dierovaného a rebrovaného hliníka, ktorá sa striedavo vytláča buď do tvaru valbovej strechy, alebo je vyrazená, aby sa vytvorili terasy opláštené pozinkovanou oceľovou mriežkou,“ dodal Jacques Moussafir pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nicolas Hugoo Architecture (@nicolas_hugoo)

Veža G1 od architektov z Nicolas Hugoo Architecture bola navrhnutá tak, aby pôsobila ľahko a otvorene s vystupujúcimi balkónmi poskytujúcimi výhľady do všetkých strán. Ľahkú estetiku umocňuje nedostatok viditeľnej štruktúry na vonkajšej strane budovy spolu s prefabrikovanými betónovými balkónmi, ktoré sa na okrajoch zužujú.

Druhú vežu, známu ako G2, navrhol Jacques Moussafir. Má kubické rozmery a na každom poschodí pojme šesť apartmánov. Rovnako ako v prípade modelu G1 sú apartmány usporiadané s obývacimi priestormi smerom k okrajom tak, aby sa optimalizovalo dostupné svetlo a výhľady.

„Táto výrazná stavba, ktorá si požičiava viac od inžinierskych stavieb ako iné súčasné stavebné techniky, je postavená z betónu nalievaného na mieste pomocou kovových debnení veľkých rozmerov,“ uviedol projektový tím.

Čo hovoríte na premenu bývalej železničnej stanice z dielne štúdií Moussafir Architectes a Nicolas Hugoo Architecture? Napíšte nám váš názor do komentárov. 

Mirka

Miroslava Luptakova
Email Miroslava Luptakova

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie