Dnes je 11.mája 2024, meniny má Blažena

Ako to vyzerá, keď verejné toalety navrhne módny dizajnér?

„Na rozdiel od neustále sa meniaceho mesta s jeho nebeskými budovami som si predstavoval toaletu, ktorá by pôsobila ako domov, ktorý stojí ticho na rohu,“ vysvetlil Nigo pre portál dezeen.com. „Toaleta môže byť pre niekoho nostalgická a pre iného nová, to závisí od veku a generácie,“ dodal tvorca projektu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ????® (@nigo)

Pracoval pre Adidas a Louis Vuitton

Nigo pracoval pre také značky, akými sú Adidas a Louis Vuitton. Sám je zakladateľom módnej značky A Bathing Ape. Jeho toaleta sa pripája k blokom v mestskej časti Shibuya, ktorú navrhli Tadao Ando, Shigeru Ban a Fumihiko Maki, držitelia Pritzkerovej ceny za architektúru.

Návrh verejných toaliet bol inšpirovaný jednopodlažnými domami so šikmou strechou, ktoré v tejto oblasti stavali ozbrojené sily USA po druhej svetovej vojne. „Mojou inšpiráciou pre dizajn tejto toalety je Washington Heights Dependent Housing, rozsiahly bytový komplex postavený USA v roku 1946 v oblasti, z ktorej sa stal Yoyogi Park. „Washington Heights mal významný vplyv na rast Harajuku ako kultúrneho mesta, ktorým je dnes.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa T Seno??✈️????? (@tada_seno)

Štvrť Harajuku je mu blízka

Nigo má k štvrti blízky vzťah a sám v nej vyrastal. Ako sám hovorí, táto štvrť ho formovala. Na druhej strane priznáva, že podobných domov ostalo v jej uliciach len veľmi málo. „Pre návrh tejto toalety som si vybral koncept učenia sa z minulosti a chcel som vytvoriť kópiu týchto domov, pretože som chcel zachovať niektoré vzory, ktoré sa z mojej obľúbenej štvrti Harajuku začínajú vytrácať,“ tvrdí.

Toalety majú biele steny prelamované oknami s modrými rámami a sú zakončené červenou šikmou strechou s tromi komínovými doplnkami. Dokonca je čiastočne obklopený plotom.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa NつかTけし (@takeshingatsuka)

„Aby som vytvoril priateľské zariadenie v tvare domu, ktoré bude pôsobiť neformálne a príjemne, venoval som pozornosť aj jeho detailom, ako je rustikálny záhradný plot a dovnútra sa otvárajúce dvere, ktoré sa zdajú byť vždy otvorené,“ vysvetľuje Nigo.

Čo hovoríte na tieto tradično-netradičné verejné toalety v Tokiu? Napíšte nám do komentárov.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 4x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie