Tanečná škola na Bali: Pohľad na jej strechu hovorí za všetko

Architektonické štúdio Ibuku dokončilo priestory pre tanečnú školu na Bali. Už na prvý pohľad vás zaujme zložitou zakrivenou strechou, ktorá je celá z bambusu. S nami sa o takzvanej The Arc dozviete viac.

0
10
Bambusová strecha
Zdroj foto: hapelinium on Shutterstock
Kto stojí za odvážnym dizajnom budovy?

Táto najnovšia budova má doplniť komplex Zelenej školy, súkromnej vzdelávacej inštitúcie, ktorá podporuje udržateľnosť učením v prírodnom prostredí. Za jej návrhom a vznikom stojí hneď celý rad šikovných a kreatívnych ľudí. Ako sme už spomínali, budovu navrhlo štúdio Ibuku architektky Elory Hardyovej, dcéry zakladateľov Zelenej školy Johna a Cynthie Hardyovcov. Na stavbe sa podieľal aj architekt zameraný na prácu s bambusom Jörg Stamm a firma pre stavebné inžinierstvo Atelier One.

Ľahkú konštrukciu tvoria bambusové oblúky, ktoré podporujú organicky tvarovaný vrchlík. Oblúky vysoké 14 metrov sú spojené mriežkami, ktoré sa zakrivujú v dvoch smeroch a vytvárajú robustnú napnutú štruktúru.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Elora Hardy — IBUKU Studio (@ibukubali)

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Elora Hardy — IBUKU Studio (@ibukubali)

Odvážny dizajn

„Pustiť sa do dizajnu, ktorý nebol nikdy predtým realizovaný, si vyžadovalo určitú statočnosť a optimizmus. Boli sme dostatočne kreatívni a tvrdohlaví, aby sme preskúmali a vyvinuli odpovede potrebné pre úspech projektu,“ povedal Rowland Sauls zo štúdia Ibuku.

Organickú formu a štruktúrny systém budovy inšpirovali prírodné systémy. Najmä to, ako sú rebrá udržované na mieste napätím z vonkajšej vrstvy svalov a kože. „Oblúk funguje ako rebrá na hrudi cicavca,“ vysvetlil Stamm, odborník na prácu s bambusom.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Elora Hardy — IBUKU Studio (@ibukubali)

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Elora Hardy — IBUKU Studio (@ibukubali)

Niekoľkomesačný výskum nakoniec viedol k vytvoreniu presného geometrického riešenia, ktoré umožnilo štruktúre uzavrieť veľký vnútorný objem s minimálnym množstvom materiálu. Oblúky podporujúce strechu pavilónu sa rozpínajú 19 metrov a umožňujú tak vznik veľkej podlahovej plochy, ktorú neprerušujú nosné stĺpy. Priestory pod prístreškom sú vetrané prúdením vánku. Otvory na vrchole strechy tiež umožňujú únik teplého vzduchu.

Zelená škola stavia bambusové budovy v areáli kampusu na indonézskom Bali od svojho založenia v roku 2008. V súčasnosti prevádzkuje aj kampusy na Novom Zélande, v Juhoafrickej republike a Mexiku. Všetky budovy v džungli v balijskom regentstve Badung sú navrhnuté tak, aby boli energeticky efektívne a postavené z prírodných materiálov, kedykoľvek je to možné.

Čo hovoríte na túto unikátnu stavbu? Dajte nám vedieť v komentároch. Pre viac zaujímavostí nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach.

Mirka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto