Dnes je 23.apríla 2024, meniny má Vojtech

Štúdio AL_A navrhlo prvú fúznu jadrovú elektráreň

Prvá svojho druhu

Štúdio AL_A uviedlo, že po dokončení stavby v roku 2025 pôjde o jedinú jadrovú elektráreň tohto druhu na svete.  „Spoluprácu s General Fusion a ich tímom vedcov na návrhu závodu Fusion sme si skutočne užili a sme obzvlášť nadšení, že prvý svojho druhu bude postavený vo Veľkej Británii,“ povedal ateliér pre portál dezeen.com.

“Toto je skutočné vyhlásenie o dôvere vo vedu a techniku a jej úlohu pri budovaní našej budúcnosti. Tešíme sa na pokračovanie našej spolupráce so spoločnosťami General Fusion a UKAEA,” dodali zástupcovia ateliéru.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa General Fusion (@generalfusion)

Jadrová fúzia napodobňuje proces, akým vytvárajú energiu hviezdy. V nových vizuáloch vydaných spoločnosťou A_LA je závod Fusion zobrazený ako kruhová budova s reaktorom obaleným vyhliadkovou galériou uprostred. Okrem toho budú k dispozícii zasadacie miestnosti a vzdelávacie priestory, ktoré uspokoja návštevy vedcov, politikov, investorov i širokej verejnosti.

Unikátna technológia

Fúzna technológia v jeho reaktore bude použitá na kombináciu atómov na výrobu tepla, napodobňujúc spôsob, akým vytvárajú energiu slnko a hviezdy. To sa líši od tradičných jadrových elektrární, v ktorých sú atómy rozdelené na dve časti procesom štiepenia.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa General Fusion (@generalfusion)

Magnetizovaná fúzia terčov vyžaduje ako palivo iba vodík a jeho hlavným odpadovým produktom je hélium. V prípade novej elektrárne teda môže ísť o spôsob výroby elektriny bez uhlíka. Preto by mohla zohrávať kľúčovú úlohu pri dekarbonizácii britskej energetickej siete, ktorá je naďalej silne závislá na spaľovaní fosílnych palív. Ďalšou výhodou použitia jadrovej fúzie na výrobu elektriny je, že vytvára veľmi málo rádioaktívneho odpadu v porovnaní s tradičnými jadrovými elektrárňami, ktoré sa spoliehajú na štiepenie.

„Nový závod spoločnosti General Fusion je obrovským impulzom pre naše plány na rozvoj fúzneho priemyslu vo Veľkej Británii,“ uviedla ministerka vedy Amanda Sollowayová.

Čo si myslíte o tomto unikátnom projekte vy? Napíšte nám pod článok váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie