Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Rozhľadňa v tvare DNA v dánskom národnom parku

Jedinečné výhľady

Táto unikátna stavba sa nachádza v národnom parku v blízkosti Waddenského mora. Nájsť ju môžete konkrétne v kempe Marsk, ktorý je obklopený bažinou zapísanou na zozname svetového dedičstva UNESCO v juhozápadnom Dánsku. Vďaka jej tvaru dvojitej špirály vežu Marsk Tower určite neprehliadnete.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Thue Tomis Petersen (@t_fish)

Ak sa rozhodnete vyjsť až  na vrchol, odmenou vám bude neopakovateľný pohľad na okolie. Z rozhľadne vidieť z výšky národný park smerom k Severnému moru.

Vedeli ste, že? Marsk Tower stojí v blízkosti reštaurácie a kaviarne. Po výstupe sa tak môžete odmeniť aj dobrým jedlom alebo kávou.

Unikátna konštrukcia

Rozhľadňa je vyrobená z ocele a zdá sa, že je tu takmer výlučne tvoria skladané schody. Architektonické štúdio BIG ju navrhlo tak, aby pripomínala štruktúru DNA. Na vrchol vedie celkom  146 schodov. Na ceste naspäť je ich 131.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Janita | Nieuwe blik op Kunst (@nieuwe.blik.op.kunst)

„Marsk Tower pozostáva z unikátnej konštrukcie, kde je dizajn založený na skrútenej štruktúre prírody a reťazci ľudskej DNA,“ vysvetľujú zástupcovia Marsk Camp pre portál dezeen.com. “Je to socha aj vyhliadková vež. Má tvar dvojitej špirály a je navrhnutá tak, aby existovala iba jedna cesta hore a druhá cesta dole,“ dodali.

Veža sa pomaly rozširuje von zo sedem metrov širokej základne až na 12 metrov širokú vyhliadkovú plošinu na jej vrchole. Jadrom stavby prechádza malý výťah, ktorý poskytuje prístup skutočne pre každého.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Wimke (@wimketolsma)

„Keď zdoláte 146 schodov a ocitnete sa na vyhliadkovej plošine, stojíte 36 metrov nad morom,“ vysvetľujú zástupcovia Marsk Camp. “Vďaka tomu sa vám naskytne úplne jedinečný pohľad na inak ploché močiare a krásny národný park,“ dodávajú.

Konštrukcia bola vyrobená miestnou spoločnosťou Schack Trapper z približne 300 ton ocele. Na jej základy bolo zas použitých až 250 ton betónu.

Poznáte niekoho, kto by bol z tejto rozhľadne nadšený? Určite s ním zdieľajte tento článok. Pre viac zaujímavých noviniek zo sveta architektúry a dizajnu nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie