Dnes je 25.mája 2022, meniny má Urban

Objekt nekonečných slučiek v Hongkongu: Na čo slúži?

Na námestie Yue Man bola nainštalovaná drevená štruktúra, za ktorou okrem jej autora stojí aj developer Sino Group. Čo ale bolo ich cieľom? Hlavnou myšlienkou tohto dizajnového diela je premena verejného priestoru na miesto plné života. Objekt má rovnako ponúknuť aj priestor pre zamyslenie a socializáciu.

Žiadny začiatok, žiadny koniec

Inštalácia s názvom Time Loop oslavuje neustále sa meniacu povahu mesta Kwun Tongu. Kwun Tongu je veľká priemyselná štvrť Hongkongu, ktorá v poslednej dobe zaznamenáva neustály rozvoj a rast.

„Tento kúsok sa zameriava konkrétne na Kwun Tong a jeho architektonickú transformáciu,“ povedal Cocksedge pre portál dezeen.com. “Chcel som sa zamyslieť nad týmto prúdením a nad tým, ako sa charakter tejto miestnej oblasti postupom času menil a vyvíjal. Moje pôvodné kresby tohto diela mali vždy predstavovať pohyb s tvarom, ktorý nemal žiadny začiatok ani koniec,” dodal britský dizajnér.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa PAUL COCKSEDGE (@paulcocksedge)

Time Loop alebo časová slučka sa skladá z ôsmich slučiek dreva, ktoré siahajú až do výšky  3,82 metra. Prepojené prstence tvoria súvislú stopu, ktorej cieľom je podľa autora odrážať pocit pohybu a zmeny.

Nekonečné využitie

Na čo ale tento objekt v skutočnosti slúži? Miestnym obyvateľom ponúka miesto na stretnutie, hranie, odpočinok alebo rozjímanie nad svojim okolím. „Myslím si, že úspech týchto typov projektov závisí od otvorenia nového verejného priestoru, v ktorom môže byť umiestnené verejné umenie, parky, sedenia a fontány,“ vysvetľuje Cocksedge a dodáva, že práve z toho je nadšený.

Ak sa na Time Loop pozriete z blízka, môžete si všimnúť aj ďalší krásny detail. Na tomto unikátnom drevenom objekte je totižto vyrytá „nekonečná báseň“ v dvoch jazykoch.

Drevo ohýbané parou

Na vytvorenie časovej slučky spoločnosť Cocksedge použila drevo Accoya pochádzajúce z rýchlo rastúcich a certifikovaných lesov. „Time Loop vyžadovalo drevo, ktoré by bolo odolné voči všetkým druhom počasia a teploty, pričom by sa stále dalo ohýbať a formovať do niečoho takého tečúceho, ako bol môj pôvodný náčrt,“ povedal dizajnér. “Použili sme laminovanú parou ohýbanú Accoyu, ktorá bola po častiach spojená,” dodal Cocksedge.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa PAUL COCKSEDGE (@paulcocksedge)

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa PAUL COCKSEDGE (@paulcocksedge)

Paul venoval osobitnú pozornosť tomu, aby bolo drevo plynulé a aby bol viditeľný iba súvislý kus. „Strávili sme veľa času na inžinierskych spojoch a zaistili, aby boli zrná dreva zoradené tak, aby vytvárali vzhľad nekonečnej slučky,“ vyjadril sa k vzhľadu svojho diela.

Miesto v mestskom priestore

Napriek tomu, že je táto inštalácia navrhnutá pre konkrétne miesto, reaguje aj na širšie trendy. „Myslím si, že mestá na celom svete sa budú v nasledujúcich rokoch vyvíjať. Zmení sa spôsob, akým interakujeme s mestskou architektúrou a verejnými priestormi, ako aj spôsob, akým v mestách pracujeme,“ hovorí.

„Nie je možné presne predpovedať, ako sa to bude vyvíjať v jednotlivých lokalitách, ale dúfam, že to vytvorí viac plátna pre kreatívnych ľudí, ktorí budú pracovať a vytvárať projekty pre verejnosť,“ uzatvára autor.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj u vás doma? Napíšte nám do komentára.

Mirka

Miroslava Luptakova
Email Miroslava Luptakova

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 1x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie