Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Portugalské trhovisko od Ruia Mendesa Ribeira vám vyrazí dych

Obnova starého trhoviska

Na modernizáciu dohliadalo aj oddelenie architektúry mestskej rady spolu s Ribeirom. Pôvodné trhovisko bolo zastarané a nebolo lákadlom pre zákazníkov.

Hlavným zásahom bolo rozšírenie krytej oblasti, aby sa zaistilo, že trh bude fungovať za každého počasia a vo všetkých ročných obdobiach. Zrekonštruované boli tiež niektoré budovy z pôvodného mestského trhoviska, ktoré v roku 1948 navrhol architekt Júlio José de Brito v štýle známom ako portugalský Suave.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rui Mendes Ribeiro (@ruimendesribeiro)

Trojuholníkový vzor bol inšpirovaný pôvodnou budovou trhoviska. Rám pozostávajúci zo šikmých stĺpikov a priehradových nosníkov slúži na vrchlík, ktorý je zakončený sklenenými panelmi. Cez ne dovnútra preniká slnečné svetlo. Tento dizajn vrhá vzory svetla a tieňa na povrch pod ním.

Na nádvorie sa dostanete pôvodnými budovami na sever alebo z verejného námestia na západ. Z týchto vchodov zostupujú schody na nádvorie, ktoré je umiestnené na nižšej úrovni.

Komfort pre predajcov i zákazníkov

V zastrešenej oblasti sú nové stánky pre predajcov vrátane mäsiarov, predajcov rýb a kvetinárstiev. Stánky sú vybavené roletami, ktoré je možné sklopiť, aby sa chránil ich obsah, keď je trh zatvorený. Štruktúra tiež tvorí nové mestské priečelie orientované na priľahlú ulicu Avenida Marechal de Albuquerque so vstupom začleneným do jedného rohu tejto lokality.

Popri stánkoch a maloobchodných jednotkách trh obsahuje priestory na akcie, ako sú ukážky varenia. Kaviarne a reštaurácie môžu fungovať aj zo stálych priestorov spojených s krytými vonkajšími terasami.

Samospráva dúfa, že projekt revitalizuje susedstvo tým, že vytvorí pocit živého námestia, na ktorom sa budú ľudia zhromažďovať a tráviť čas, než aby len prechádzali okolo a vyberali si potraviny.

Vedeli by ste si podobnú premenu predstaviť pri niektorom trhovisku na Slovensku? Určite nám napíšte do komentárov.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie