Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Park na Mudrochovej ulici čaká revitalizácia: Ako bude vyzerať?

Na projekte revitalizácie parku na Mudrochovej ulici spolupracujú Metropolitný inštitút Bratislavy, hlavné mesto a mestská časť Rača. Projekt je rovnako súčasťou iniciatívy Živé miesta. Jej cieľom je vrátiť život do dlhodobo zanedbaných verejných priestorov.

Park bez prekážok

Primárnym cieľom revitalizácie je vniesť do parku život a prilákať ľudí, aby v ňom trávili čas bez ohľadu na vek. Do návrhu revitalizácie spadá aj úprava priľahlých verejných priestorov. Tie by sa mali stať prístupnejšie, bez zbytočných bariér. Projekt ráta aj s inštaláciou nových lavičiek a osvetlenia.

Podľa Metropolitného inštitútu Bratislavy ľudia v priestore vnímali prekážky v podobe schodov, rámp či odparkovaných áut na okrajoch chodníkov. Na druhej strane sú však parkovacie miesta pre automobily potrebné a návrh by ich nemal redukovať. „Vnímame nedostatok parkovania v okolí tohto parku a preto bola jedna z podmienok zadania, aby neubudlo ani jedno parkovacie miesto. Za najlepší spôsob, ako chodcom uľahčiť pohyb a zároveň vodičom neubrať z parkovacích miest považujeme premiestniť parkovacie miesta v rámci tejto lokality,“ povedal Marcel Dzurilla riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy na oficiálnom webe mib.sk.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

Obľúbené miesto pre všetkých

Kto ale stojí za návrhom revitalizácie parku na Mudrochovej ulici v Bratislave? Z verejnej architektonickej súťaže vzišli mená architektov ako Peter Stec, Ján Studený, Antonín Wagner a Ľubomír Závodný. Tí si kladú za cieľ premeniť park na obľúbené miesto pre všetky vekové kategórie bez rozdielu.

Dominantným prvkom parku aj naďalej ostane Kozmická fontána od akademického sochára Tibora Kaveckého z roku 1973. Tú čaká výmena neprístupného bazéna za alternatívnu vodnú plochu vhodnú na osvieženie. Tento prvok fontánu zároveň prepojí s okolím.

„V našom návrhu máme aj pergolu s výhľadom na fontánu. Jej hlavnou výhodou je, že vytvorí intímny priestor pre posedenie a tiež poskytne v letných mesiacoch tieň. S ohľadom na génia loci sme vybrali ako popínavú rastlinu vínnu révu,“ priblížili architekti.

Ďalším oživením parku by mal byť gril pre rôzne stretnutia, ktorý bude možné rezervovať elektronicky. Ďalej to bude mobilné drevené sedenie, ktoré si budú môcť návštevníci parku prispôsobiť podľa seba. Chýbať by nemala ani pitná fontána a zeleň.

Všetky ďalšie detaily budú známe až po vypracovaní projektovej dokumentácie. S obnovou parku by sa však mohlo začať už v druhej polovici roka 2022. Nezabudnite nás preto sledovať na sociálnych sieťach a nič vám neunikne.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 1x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie