Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Iniciatíva Živé miesta: Vo Vrakuni vyrastie nový park

Spustnutý priestor

Projekt iniciovalo mesto Bratislava, metropolitný inštitút Bratislavy a mestská časť Bratislava – Vrakuňa. Nový park by mal vyrásť medzi ulicami Kazanská, Bebravská a Čiernovodská. Aktuálny stav tohto verejného priestoru neďaleko zdravotného strediska, nákupného centra či zastávky mestskej hromadnej dopravy nie je vyhovujúci. Plocha s rozlohou približne 6500 metrov štvorcových neponúka obyvateľom podmienky na trávenie voľného času.

„Ľudia dnes chodia cez vyšliapané chodníky, asfaltové povrchy sú na viacerých miestach porušené a odvod dažďovej vody je prakticky nefunkčný. V areáli chýba vhodný mobiliár a chodník od Kazanskej ulice k zdravotnému stredisku je nedostatočne osvetlený,“ vysvetľuje Marcel Dzurilla, riaditeľ Sekcie tvorby mestských priestorov z Metropolitného inštitútu Bratislavy na oficiálnej stránke mib.sk.

Vizualizácia parku vo Vrakuni
Zdroj foto: mib.sk
Ako bude vyzerať revitalizácia?

Tento stav by sa však v dohľadnej dobe mal zmeniť. Keďže sa priestor nachádza na pomerne frekventovanom mieste, vznikne na jeho ploche park. Ten by mal slúžiť na voľnočasové aktivity obyvateľov i návštevníkov mestskej časti Vrakuňa.

Návrh revitalizácie pripravili architekti z ateliérov Plural, zerozero a Diervilla. Za cieľ si dali predovšetkým vytvorenie funkčného priestoru pre všetkých. „Na súčasnej lúke navrhujeme vytvoriť mestský park s novou výsadbou stromov. Územie, ktoré má dnes skôr tranzitný charakter, sa tak zmení na príjemné pobytové miesto. Aj preto sme sa rozhodli doplniť ho o mestský mobiliár či kiosky, v ktorých sa bude predávať napríklad káva,“ priblížil návrh architekt Michal Janák z ateliéru Plural pre web mib.sk.

Architektonické súťaže vzišli z architektonickej súťaže vyhlásenej Metropolitným inštitútom Bratislavy.

Čo všetko ponúkne novovzniknutý park?

Čo ešte bude tvoriť novovzniknutý park vo Vrakuni? Okrem pouličného osvetlenia, lavičiek a smetných košov by tu mali byť umiestnené i stojany na bicykle. Už spomínané kiosky by zase mali priniesť do parku nové služby. Podľa oficiálneho webu Metropolitného inštitútu Bratislavy návrh počíta aj s možnosťou organizovania lokálnych trhov. Tie nie sú novinkou, no revitalizácia by mala zlepšiť podmienky a komfort na týchto podujatiach.

S revitalizáciou by sa malo začať v druhej polovici roka 2022. Čo si myslíte o obnove verejného priestoru v bratislavskej Vrakuni? Napíšte nám váš názor do komentárov pod článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie