Casa Casey prinútila architektov vystúpiť z komfortnej zóny

Tmavosivé steny a ostrá silueta definujú sídlo, ktoré vytvorila americká firma Side Angle Side pre texaského architektonického fotografa Casey Dunna.

0
4
Papiere
Autor fotky: Lex Photography na Pexels
Náročný klient

Casa Casey s tromi spálňami sa nachádza v štvrti East Austin. Dve poschodia majú celkovú rozlohu 177 metrov štvorcových.

Tento unikátny dom bol navrhnutý pre náročného klienta Caseyho Dunna, rodáka z Austinu. Casey Dunn fotografoval prácu Claytona Korteho, Lake Flato Architects a ďalších popredných štúdií v Texase i mimo neho.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Side Angle Side (@sideangleside.co)

Keď Dunn prvýkrát požiadal miestneho architekta Arthura Furmana o návrh domu, Furman pracoval v architektonickej firme svojho otca Furman & Keil Architects. Neskôr on a jeho manželka Annie-Laurie Grabiel začali s vlastnou praxou Side Angle Side.

Pôvodný projekt nestačil

Zaujímavosťou je, že dom nebol postavený podľa pôvodného návrhu. Ten počítal s menšou rozlohou. Dunn sa však počas tvorby návrhu oženil, čím sa zmenili požiadavky na priestor.  „Pôvodný projektový dokument bol menej o spálňach a kúpeľniach a viac o charaktere domova, konkrétne o tvare,“ uviedli architekti.

Dom má zdržanlivý vzhľad, ktorý bol ovplyvnený minimalistickými štruktúrami v meste Marfa v Texase. Tu Dunn trávil čas natáčaním domov pre knihu Marfa Modern.

Ako by ho kreslilo dieťa

Inšpirácia prišla aj z domu, ktorý Dunn fotografoval na začiatku svojej kariéry. Bol to jednoduchý štvorec so špicatou strechou.

„Dom mal základný tvar, ako by človek kreslil ako dieťa,“ povedali architekti. „Ten tvar majiteľa odvtedy zaujímal.“ V reakcii na to má Casa Casey obdĺžnikový pôdorys a štítovú formu. Jeho kovová strecha je takmer v jednej rovine s bočnými stenami. To dodáva domu obzvlášť ostrú siluetu.

Fasády sú pokryté sivým, lešteným štukom. Obmedzené zasklenie pomáha udržať domov chladný v parných letných dňoch. Ulicu orientovanú na západ tvorí priepustná príjazdová cesta. Hlavný vchod sa nachádza na severnej strane budovy.

Architekti mimo komfortnej zóny

Z foyer sa za rohom dostanete do dvojpodlažného priestoru na bývanie, varenie a stolovanie. Nad hlavou sa tiahne zachránený drevený trám. V jednom rohu vznešenej verejnej zóny sú kachle na drevo. Ich čierny odtieň kontrastuje so svetlými tónmi miestnosti.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Fisher & Paykel Appliances (@fisherpaykel)

Neutrálne farby a zemitý dekor sa nachádzajú v celom interiéri. V kuchyni sú skrinky vyrobené z bieleho duba a pulty sú doplnené mastencom.

Hlavná spálňová suita je striedmo zdobená a má okno s výhľadom na obývací priestor nižšie. Sklenené dvere vedú na balkón, ktorý bol vyrezaný do strechy a ktorý je tienený drevenými lamelami. Dvere do stodoly oddeľujú priestor na spanie od kúpeľne, kde tím nainštaloval skrinky z bieleho duba a vintage vaňu.

Celkovo bolo navrhnutie domu cvičením jednoduchosti a zdržanlivosti, povedali architekti.

„Ako architekti sa vždy staviame vlastným spôsobom tým, že sa pokúšame veci predvádzať a komplikovať, a to bez akéhokoľvek dôvodu,“ vysvetlili. „Tento projekt vyžadoval, aby sme ustúpili a poddali sa jeho jednoduchosti.“

Vedeli by ste si predstaviť bývať v podobnom dome? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Mirka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto