Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Najväčšia továreň na zachytávanie uhlíka z ovzdušia na svete

O čo vlastne ide?

Takzvaná Orca nasáva oxid uhličitý priamo zo vzduchu a zakopáva ho hlboko do zeme pomocou technológie od Carbfix, islandského partnera spoločnosti Climeworks.

Orca má kapacitu každoročne odstrániť z atmosféry 4 000 ton oxidu uhličitého. Podľa výpočtov americkej agentúry pre ochranu životného prostredia sa číslo zhruba rovná emisiám z 870 automobilov alebo 9 281 spotrebovaných barelov ropy.

Závod Orca sa nachádza v Hellisheidi na Islande, v tesnej blízkosti geotermálnej elektrárne ON Power islandskej spoločnosti ON Power. Celá továreň je preto prevádzkovaná vďaka tejto obnoviteľnej energii.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Climeworks (@climeworks_official)

Ambiciózne ciele

Climeworks tvrdí, že je to prvá a najväčšia klimaticky pozitívna továreň na priame zachytávanie a skladovanie vzduchu. „Orca, ako míľnik v odvetví priameho zachytávania vzduchu, poskytla flexibilný a replikovateľný plán budúcej expanzie spoločnosti Climeworks,“ povedal pre portál dezeen.com generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Climeworks, Jan Wurzbacher. “S týmto úspechom sme pripravení v nasledujúcich rokoch rýchlo zvýšiť kapacitu. Dosiahnutie globálnych čistých nulových emisií je ešte dlhá cesta, ale veríme, že spoločnosť Climeworks urobila jeden významný krok bližšie k dosiahnutiu tohto cieľa, dodal Jan Wurzbacher.

Vylepšený nástupca

Závod Climeworks bol postavený za 15 mesiacov pomocou modulárneho systému vo forme zberných jednotiek kontajnerovej veľkosti. Osem takýchto jednotiek tvorí závod Orca.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Climeworks (@climeworks_official)

Spoločnosť tvrdí, že tento systém má malú fyzickú stopu, skracuje dobu výstavby a je možné ho replikovať kdekoľvek na svete s dostatočnou obnoviteľnou energiou a podmienkami skladovania. Tiež používa zhruba o polovicu menej ocele ako predchádzajúca technológia Climeworks. Orca je druhým závodom na zachytávanie uhlíka spoločnosti Climeworks.

Spoločnosť spustila v roku 2017 pilotný závod vo Švajčiarsku. Ním zozbieraný uhlík ďalej putoval pre komerčné použitie v hnojivách, šumivých nápojoch a syntetických palivách. Orca zachytáva výrazne väčšie množstvo oxidu uhličitého a namiesto použitia ho skladuje pomocou prirodzeného procesu mineralizácie.

A čo hovoríte vy na tento ambiciózny projekt, ktorý myslí na životné prostredie? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 7x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie