Dnes je 19.marca 2024, meniny má Jozef

Fasáda lodenice prepúšťa rovnaké množstvo svetla a tieňa

Filtered Frame Dock sa nachádza na brehu rokliny v Austine a je dvojpodlažnou lodenicou umiestnenou v blízkosti neďalekého domu.

Lodenica má oceľovú strechu usporiadanú v dvoch trojuholníkových rovinách, ktoré chránia hornú drevenú palubu pred slnečným žiarením. Paluba je zabalená do sklenených balustrád a ponúka vonkajšie ležadlá. Dok je pomenovaný podľa perforovaných panelov z nehrdzavejúcej ocele, ktoré lemujú jeho severnú a južnú stranu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Matt Fajkus Architecture (@mf.architecture)

Samotná fasáda je navrhnutá tak, aby na lodenicu dopadalo počas roka rovnaké množstvo slnečného svetla a tieňa. Svetlo a tieň sú počas rovnodennosti dokonale vyvážené. „Štruktúra je nástrojom svetla a vetrania, ktorý je kalibrovaný tak, aby poskytoval pohodlnú rovnováhu slnka, tieňa, úkrytu a vánku po celý rok,“ povedali zástupcovia Matt Fajkus Architecture pre portál dezeen.com.

„Ako sa menia ročné obdobia, dok poskytuje v letných horúčavách väčší tieň a v chladnejších zimných mesiacoch víta viac slnka,“ dodali.

Laserom rezané perforácie sú na každej strane usporiadané tak, že si návštevníci môžu vychutnať výhľad na vodu. Ďalšími materiálmi začlenenými do projektu sú palubovky z tvrdého dreva a prírodný kameň, ktoré majú odzrkadľovať okolie lodenice.

Čo poviete vy na lodenicu s touto unikátnou fasádou? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 5x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie