Dnes je 24.apríla 2024, meniny má Juraj

Víťazný oblúk sa zahalil do striebornej tkaniny: Prečo?

Celoživotný sen

Unikátna inštalácia plní „celoživotný sen“ partnerov Christa a Jeanne-Claudeových, ktorí boli známi predovšetkým tým, že takto obalili slávne budovy po celom svete.

Inštalácia l’Arc de Triomphe Wrapped bola oficiálne otvorená 18. septembra 2021. Textilné poťahy zostanú na mieste 16 dní.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Avion Ravier (@plauche_)

„L’Arc de Triomphe Wrapped začína ožívať, viditeľnejšie sa približuje k vízii toho, čo bol pre Christa a Jeanne-Claude celoživotný sen,“ povedal riaditeľ projektu Vladimir Yavachev pre portál dezeen.com.

„Začiatkom 18. septembra si verejnosť môže prísť bezplatne pozrieť a dotknúť sa výtvarného diela,“ vysvetlil Yavachev. „Sprístupnenie ich umenia každému bolo pre Christa a Jeanne-Claude vždy nevyhnutné,“ dodal.

Dotknite sa umenia

L’Arc de Triomphe Wrapped dvojica prvýkrát predstavila v roku 1961, ale Christo začal projekt aktívne rozvíjať až v roku 2017. V roku 2020 však zomrel a tak projekt manželov chceli dokončiť iní.

Christo projekt opísal ako „živý predmet, ktorý sa bude pohybovať vo vetre a bude odrážať svetlo“, ktorého sa „ľudia budú chcieť dotknúť“.

Látka aj laná sú vyrobené z polypropylénu, typu termoplastu a sú recyklovateľné. Počas celej doby kedy je inštalácia sprístupnená, bude veľká cestná križovatka Place Charles de Gaulle okolo pamätníka dočasne pešia.

Na projekte pracovalo viac ako 1 000 ľudí, ktorých viedol Christov tím spolu s Centre des Monuments Nationaux, Centre Pompidou a mestom Paríž.

Umelecká sloboda

Podľa tímu bol celý financovaný z predaja originálnych umeleckých diel Christa a Jeanne-Claudeových, vrátane koláží a modelov. Samofinancovanie umeleckých diel a zachovanie úplnej umeleckej slobody týmto spôsobom bolo ústredným bodom poslania umeleckej dvojice. „Nedám ani milimeter svojej slobody a nepoškodím svoje umenie,“ povedal Christo pre Dezeen ešte v roku 2018.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue Paris (@vogueparis)

Večný plameň Víťazného oblúka pri Hrobe neznámeho vojaka bude ďalej horieť počas celej inštalácie. Jeho interiéry a terasa tiež zostanú otvorené. Aktualizované budú prehliadky so vstupenkami, aby obsahovali podrobnosti o inštalácii a minulých projektoch manželov.

Christovým posledným realizovaným projektom pred smrťou bol The London Mastaba. Išlo o obrovský stoh pestrofarebných sudov umiestnených na Serpentine Lake v Londýne.

Čo poviete vy na novú tvár Víťazného oblúka? Chceli by ste ho vidieť naživo? Určite sa podeľte o vaše dojmy v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 8x
  • 3x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie