Dnes je 05.oktobra 2022, meniny má Viera

Zo starej hospodárskej budovy vznikol výtvarnícky ateliér

Nová šanca pre staré hospodárske budovy

Spoločnosť Studio Bua, ktorá má kancelárie v Londýne a Osle, vypracovala návrh na revitalizáciu zoskupenia bývalých hospodárskych budov s výhľadom na prírodnú rezerváciu Breiðafjörður na západe Islandu.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio Bua (@studio_bua)

„Našim pôvodným návrhom bolo prepojiť už existujúce priestory a vytvoriť tak súdržnosť medzi krajinou a budovami, ktoré by mohla obsadiť rodina a ich priatelia,“ hovoria predstavitelia Studio Bua pre portál dezeen.com. Zároveň dodávajú, že návrh ponecháva históriu miesta evidentnú.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio Bua (@studio_bua)

Prvá fáza projektu zahŕňala prestavbu opustenej betónovej stodoly na výtvarný ateliér a prázdninový dom pre budúcich majiteľov. Robustná betónová konštrukcia existujúcej stodoly bola zachovaná a prispôsobená na umiestnenie kuchyne a jedálne spolu s dvojpodlažným štúdiovým priestorom. Ďalšie steny susediace s hlavnou konštrukciou boli postavené bez základov, preto sa považovali za príliš krehké na opakované použitie. Namiesto toho zostali tak, ako boli nájdené a vytvorili obvod okolo otvoreného dvora.

Svetlo a výhľady na krajinu

Prízemie je navrhnuté tak, aby poskytovalo sekvenciu úžitkových priestorov. Tie vďaka novým i existujúcim otvorom majú dostatok prirodzeného svetla a výhľad na okolitú krajinu.

„Na prízemí v pôvodnej betónovej konštrukcii sme urobili otvory iba tam, kde to bolo nevyhnutné. Väčšinou preto, že steny nie sú vystužené a ďalšie otváranie by narušilo štruktúru,“ vysvetlili architekti. “Pridali sme dva nové otvory, pretože sme potrebovali vpustiť viac svetla do kuchyne a pridať vchod do štúdia,“ dodali.  Priestory na prízemí sú vybavené paletou jednoduchých a praktických materiálov vrátane odhalenej betónovej podlahy.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Studio Bua (@studio_bua)

Drevená konštrukcia nad súčasným prízemím obsahuje viac domácich priestorov budovy, vrátane malej obývačky, dvoch dvojlôžkových spální a kúpeľne.

Štítová forma prístavby odzrkadľuje profil pôvodnej betónovej konštrukcie. Schodisko umiestnené v jednom rohu budovy stúpa do obývačky, ktorá je lemovaná radom okien s výhľadom na pláž a fjord za ňou.

Vonkajší nábytok bol vyrobený z betónu, ktorý bol zachránený z nových otvorov vytvorených v existujúcich stenách. Rovnako aj všetky vnútorné dvere, ako aj umývadlo do kúpeľne pochádzajú z recyklačného centra v Reykjavíku.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj na Slovensku? Napíšte nám do komentára pod článok.

Mirka

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie