Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Klasická gondola? Takto vyzerá jej nové dizajnové prevedenie!

Talianske dedičstvo v novom šate

Starckova moderná gondola, tradičná veslica s plochým dnom s názvom Dream of Winter, bola navrhnutá tak, aby spájala identitu talianskej krásy a dedičstva.

Návrh bol vytvorený pre VeniSIA, program na Univerzite Ca ‘Foscari v Benátkach, ktorého cieľom je inšpirovať študentov a miestnych Benátčanov k tvorivým aktivitám. 3D kresba gondoly je v súčasnej dobe vystavená na Hub of Strategy Innovation University Ca ‘Foscari v Benátkach.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Blum (@blum_vision)

„Gondola je krásna verzia sna,“ povedal Starck pre portál dezeen.com.  „Mám obrovský obdiv a rešpekt voči gondole, jednej z najkomplexnejších lodí na svete. Jej konštrukcia je úplne asymetrická, ale napriek tomu je jej hmotnosť dokonale vyvážená a môže ísť rovno aj v tých najťažších podmienkach,“ dodal autor.

Celoživotná trvanlivosť vďaka bambusu

Starck, ktorý žil na benátskom ostrove Burano posledných 50 rokov, vytvoril návrh gondoly, ktorá bude postavená z laminovaného stlačeného bambusu. Rozhodol sa tak predovšetkým kvôli trvanlivosti a sile materiálu. „Laminovaný stlačený bambus sa používa pre svoju extrémnu pevnosť, tuhosť a absolútnu ľahostajnosť voči vlhkosti. To znamená, že nepotrebuje žiadnu údržbu a má celoživotnú trvanlivosť,“ vysvetlil.

Stred gondoly je uzavretý. To umožňuje používanie lode aj v zimných mesiacoch. Čln by mal fungovať aj vďaka mini elektrickej turbíne, ktorá by bola poháňaná slnečnou energiou a hydrogenerátorom. Všetko bolo navrhnuté tak, aby pomohlo gondoliérovi poháňať loď s menším úsilím, pričom stále dodržiava požiadavky na udržateľnosť potrebné pre projekt. „Je to rovnaká nedotknuteľná ikona, rovnaká ikonická silueta, ktorá je však umytá časom,“ povedal Starck.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť v Benátskych kanáloch alebo ste fanúšikom klasiky? Dajte nám vedieť v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 3x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie