Riad vyrobený z potravinového odpadu domácností

Dizajnové štúdio Barbara Gollackner predstavilo na Vienna Design Week kolekciu domácich potrieb vyrobených z potravinového odpadu. Ako je vyrábaný a ako vyzerá?

0
7
jedlo farebná zelenina
Zdroj foto: Photo by Sri Lanka on Unsplash
Zbytočné plytvanie

Viedenská dizajnérka Gollacknerová sa spojila s rakúskym šéfkuchárom a majiteľom reštaurácie Martinom Kilgom a vytvoril Wasteware. Ide o unikátny rad misiek, tanierov a príborov vyrobených zo zvyškov jedla.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa DKFF (@der.koenig.peter)

„Myšlienka pochádza zo skutočnosti, že som sa dočítala o tom, že Európa každoročne plytvá 90 miliónmi ton potravín a súčasne produkuje okolo 30 miliónov ton odpadu z riadov na jedno použitie,“ povedala Barbara pre portál dezeen.com. „Zamyslela som sa teda nad prepojením týchto dvoch problémov a pokúsila sa vyrobiť nové materiály z potravinového odpadu,” dodala.

Lyžičky farby baklažánu

Štúdio na výrobu riadu zhromaždilo potravinový odpad, ako je bravčová koža a starý chlieb, z osobného a priemyselného odpadu. Odpad sa buď suší, alebo varí, v závislosti od jedla a primiešava sa do hladkej pasty, ktorá je zviazaná mycéliom. Niekedy sa do zmesi pridáva voda alebo ďalšie potraviny, napríklad viac strúhanky. Pasta sa potom vloží do 3D tlačiarne a tlačí sa do jednoduchých tvarov.

Lyžičky farby baklažánu, machovo zelené šálky a béžové misky sú súčasťou výslednej minimalistickej zbierky, ktorú podľa Gollacknerovej možno použiť buď raz, alebo viackrát.

„Návrhy museli mať super jednoduché tvary. Sme práve v polovici procesu a stále experimentujeme so správnou konzistenciou tlačovej pasty. Návrhy nemôžu mať žiadne superkomplikované tvary, nebolo by možné ich tlačiť,“ vysvetlila autorka.

Druhá šanca pre jedlo

Gollacknerová navrhla zbierku, aby demonštrovala, že existujú alternatívy k vyhodeniu potravinového odpadu, ktorý sa často likviduje na skládkach.

 „Na jednej strane používame odpad, ktorý vyrábame sami, na druhej strane používame priemyselný potravinový odpad, ako je bravčová koža,“ povedala. „Mäsový priemysel v Rakúsku vrhá obrovské množstvo bravčovej kože,“ dodala na záver.

Kúpili by ste si takto spracovaný a vyrobený kuchynský riad? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto