Vzdelávacie centrum, ktoré bude možné ľahko recyklovať

Štúdio EBBA Architects vytvorilo dočasné vzdelávacie centrum, ktoré bude v budúcnosti možné ľahko recyklovať. Škola stavebných zručností sa nachádza v londýnskom olympijskom parku a bude v ňom pôsobiť najmenej päť rokov.

0
3
Práca architekta
Zdroj foto: Photo by Daniel McCullough on Unsplash
Veľká výzva

Aby sa znížili náklady a tiež množstvo odpadu, projekt upravuje tri budovy, ktoré v minulosti používala miestna základná škola ako učebne. Výzvou pre Benni Allana, zakladateľa EBBA Architects, bolo navrhnúť fasádu, ktorá by dala týmto budovám výraznú identitu, ale zároveň by sa dala dosiahnuť s obmedzeným rozpočtom.

Allan mal tiež záujem vytvoriť niečo, čo by sa dalo na konci päťročného obdobia ľahko recyklovať. Práve to ho viedlo k tomu, aby navrhol fasádny systém z bežne dostupného dreva.

„Primárnym zámerom bolo aktivovať priečelie a postaviť budovu, ktorá by mohla vyvolať záujem o túto oblasť,“ povedal Allan pre portál dezeen.com. „Ale keďže ide o dočasnú stavbu, chceli sme zvážiť aj životný cyklus, aby sme na konci mohli fasádu využiť na niečo nové. Je to myšlienka, ktorú sa neustále pokúšame v rámci praxe presadiť,“ dodal.

Šikovné zníženie nákladov

Allan navrhol systém tak, aby bol flexibilný a mohol byť použitý kdekoľvek. Trámy sú usporiadané v mriežkovom systéme, ktorý korešponduje s líniami okien. Cieľom bolo dať pocit štrukturálneho rámca, ktorý je v súlade s predpokladaným využitím budovy.

Vonkajšie trámy sú umiestnené blízko seba, zatiaľ čo vnútorné steny sú jednoduchšie a otvorenejšie. „To pomohlo dramaticky ušetriť na nákladoch, ale napriek tomu sa podarilo vytvoriť veľmi premyslenú schému, ktorá je súdržná,“ dodal Allan.

Zaujal vás projekt štúdia EBBA Architects? Napíšte nám, čo si o ňom myslíte do komentárov pod článkom.

Mirka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto