Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Skládku odpadu nahradil dizajnový včelín Beezantium

Všetko pre včely

Beezantium má vo svojich múroch zabudované úle pre včely. Okrem toho však slúži aj ako výstavné centrum pre hotelových hostí a návštevníkov.

Dizajn budovy ponúka rôzne prvky vrátane zakrivenej strechy pokrytej medeným šindľom s oválnymi oknami. Ostatné detaily sú navrhnuté tak, aby vyhovovali jej praktickým funkciám. Príkladom toho sú steny obložené veľkými panelmi z dubového dreva. Tie ponúkajú prirodzené otvory pre včely. V štruktúre budovy je zabudovaný aj systém medených rúrok, ktoré včelám uľahčujú lietanie dovnútra a von.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Invisible Studio (@invisible_studio)

„Beezantium bolo navrhnuté tak, aby poskytovalo zmyslový zážitok z iného sveta,“ povedal autor Piers Taylor pre portál dezeen.com. “Vyzerá to ako šperk, svojrázny a hravý, takmer ako bláznovstvo so žiariacou medenou strechou. Ale namiesto toho, aby to bolo iba o potešení, je Beezantium účelnou stavbou určenou na umiestnenie včiel v pozorovacích úľoch vo vonkajších stenách,” dodal zakladateľ štúdia Invisible Studio.

Namiesto skládky včelín

Zatiaľ čo trend včelárstva v mestách môže ohroziť prežitie pre mnohé druhy včiel, Beezantium ponúka hostinnejšie prostredie vidieka. Hotel The Newt sa nachádza v Hadspen House, bývalom vidieckom dome s 18 hektárovým pozemkom v Somersete.

Miesto vybrané pre Beezantium bolo predtým používané ako skládka. Taylor a majitelia hotelov, Karen Roos a Koos Bekker, však cítili, že poloha pri vode by budove dobre vyhovovala.

„Tiež sme chceli prekvapenie pri vstupe do budovy, ktorá z diaľky vyzerá malá, no pri vstupe je oveľa väčšia,“ pokračuje Piers Taylor.

Invisible Studio spolupracovalo s holandskou dizajnérskou agentúrou Kossmanndejong na návrhu interiéru a výstavy. Včelín má v stenách dostatok miesta na interaktívnu vitrínu so šesťuholníkovými panelmi pre vzdelávanie.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj na Slovensku? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie