Dnes je 25.septembra 2022, meniny má Vladislav

Zlaté kino vo Francúzsku sa inšpirovalo históriou mesta Cahors

Návrat k minulosti

V minulosti tieto budovy slúžili ako kláštor a neskôr vojenská základňa. V roku 1943 vyhorelo východné krídlo komplexu. „V posledných rokoch bol priestor medzi budovami zle vymedzený, využívaný ako parkovisko,“ vysvetľuje francúzske štúdio pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Antonio Virga (@antoniovirgaarchitecte)

„Architektúra kina siaha do histórie mesta a námestie do strateného konceptu starých monumentálnych kín,“ dodávajú zástupcovia štúdia.

Spojenie s existujúcim

Kino Le Grand Palais so siedmimi obrazovkami, ktoré zahŕňa aj múzejný priestor, je navrhnuté ako prázdna, bledá tehlová krabica.

Je to takmer kópia okolitých blokov z 19. storočia, ktorá odráža ich výšku a tvary striech. Budova je však ozvláštnená odvážnymi zlatými dverami a nemá okná.

„Dôležité bolo mať nadčasový architektonický výraz,“ vysvetlil ateliér. „Chceli sme niečo, čo by bolo v silnom spojení s existujúcim prostredím. Niečo, čo by vytváralo dojem, akoby bolo súčasťou mesta už dlhý čas,“ hovoria zástupcovia Antonio Virga Architecte.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Antonio Virga (@antoniovirgaarchitecte)

Keďže Cinema Le Grand Palais vyžadovala viac priestoru, ako by tehlová budova poskytovala, je rozšírená o súčasnejšú prístavbu odetú v perforovanom zlatom kove. Toto sa má javiť ako moderné rozšírenie nadčasovej tehlovej formy.

„Rozhodli sme sa pre toto falošné rozšírenie, druhú budovu zo zlatého kovu. Tento materiál sa opäť dobre mieša s farbami Cahors,“ uvádza štúdio.

Perforovaná fasáda

Perforácie boli vytvorené vo veľkých oblastiach tehlovej fasády. Cez deň tieto perforácie umožňujú vstup svetla do kina, zatiaľ čo v noci sú osvetlené zvnútra a odhaľujú ich umiestnenie na tehlovej fasáde ako séria obdĺžnikových plôch, ktoré sa zdanlivo lesknú.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Antonio Virga (@antoniovirgaarchitecte)

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Antonio Virga (@antoniovirgaarchitecte)

„Snažili sme sa hrať s hmotnosťou a ľahkosťou. Táto myšlienka je vyjadrená aj cez fasádu, ktorá prijíma svetlo po celý deň a v noci žiari, čím sa budova stáva ľahšou,“ opísalo na záver štúdio Antonio Virga Architecte.

Chodíte radi do kina? Napíšte nám do komentára, ako na vás pôsobí kino od francúzskeho štúdia Antonio Virga Architecte.

Mirka

Miroslava Kršková
Email Miroslava Kršková

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie