Minimalistická kaplnka s obmedzenou paletou materiálov

Minimalistická kaplnka neďaleko Monterrey v severnom Mexiku od štúdia WRKSHP bola navrhnutá s obmedzenou paletou materiálov. Tie umožňujú prirodzenému svetlu definovať priestranné interiéry.

0
5
Sierra Madre
Zdroj foto: Photo by Katie Musial on Unsplash
Aby materiály starli dôstojne

Kaplnka Fuego Nuevo bola dokončená začiatkom tohto roka. Oblasť, v ktorej sa nachádza, je vo vysokej nadmorskej výške a je obklopená pohorím Sierra Madre.

WRKSHP bol pôvodne zapojený do projektu v roku 2014 a nasledujúce roky strávil v úzkej spolupráci s komunitou pri navrhovaní kaplnky s rozlohou 1 265 štvorcových metrov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rigo Almaguer (@rigoalmaguer)

„Veľa zdrojov cirkvi pochádza z darov farníkov a niektorých nadácií, preto sme sa zamerali aj na prácu s materiálmi s nízkymi nárokmi na údržbu, ktoré by mohli dôstojne starnúť,“ vysvetlili architekti z Monterrey. „Keď bol projekt predstavený komunite, bol veľmi dobre prijatý,“ dodali pre portál dezeen.com.

Prirodzené svetlo

Projekt je rozvrhnutý do dvoch úrovní. Čiastočne zapustené spodné poschodie je prístupné priamo z ulice a obsahuje viacúčelovú miestnosť. Zadná časť by mala obsahovať súkromné priestory. Nad viacúčelovou miestnosťou vytvorili architekti vyvýšené námestie, na ktoré sa veriaci dostávajú dlhou rampou pozdĺž fasády. „Tu bol vysadený dub, ktorý darovala komunita,“ vysvetlili.

Vchod do kaplnky je z nového námestia. Hlavná fasáda je vyrobená z doskového betónu, materiálu, ktorý odkazuje na priemyselné dedičstvo Monterrey.

Loď je priestor s dvojnásobnou výškou, ktorý je definovaný hlbokými nosníkmi. Tie zasahujú do šírky kaplnky. Tento dizajn umožňuje rozloženie bez medziľahlých stĺpov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Rigo Almaguer (@rigoalmaguer)

„Konštrukcia zostáva ako holý a ťažký prvok, ktorý sa neustále opakuje, vytvára rytmus pevných telies a dutín, ktorý umožňuje prirodzenému svetlu hrať svoju úlohu hlavného hrdinu,“ tvrdí štúdio WRKSHP. Medzi každým stĺpom ponúkajú vysoké sklenené steny výhľad na okolitú hornatú krajinu.

Oltár bol navrhnutý v spolupráci s miestnym remeselníkom Alfredom Zertuchem. Veľká čierna doska z mramoru pochádzala z neďalekého kameňolomu v Cerro del Topo Chico a je podložená zakrivenou stenou z drevených lamiel vyrobených z orecha.

Pre viac zaujímavých stavieb a projektov nás nezabudnite sledovať na sociálnych sieťach.

Mirka

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Napíšte Váš komentár!
Zadajte Vaše meno tuto