Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Štadión Al Thumama v Dauhe inšpirovaný čiapkou gahfiya

Inšpirácia v tradičnej kultúre

Štadión pomenovaný Al Thumama Stadium podľa miestneho stromu má charakteristický kruhový tvar. Jeho kapacita je 40 000 divákov. Navrhol ho Jaidah, hlavný architekt Arab Engineering Bureau, aby vyzeral ako gahfiya, tradičné tkané čiapky, ktoré sa nosia na celom Blízkom východe.

Pamätám si, že sa mi dostali do rúk všetky druhy čiapiek, aby som na každej študoval rôzne vzory,“ povedal Jaidah pre portál dezeen.com. “Vždy som ich nosil ako dieťa, no nečakal som, že uvidím všetky tie rôzne tvary a hĺbku ich vzorov,” dodal.

“Zvykol som sa zobudiť uprostred noci, aby som preskúmal vzory na rôznych gahfiyách. Nakoniec som nakreslil hrubý náčrt, ktorý sa mi páčil a povedal som svojim inžinierom, že toto bude návrh, s ktorým do toho ideme,” vysvetlil autor.

Al Thumama Stadium
Zdroj foto: Photo Play on Shutterstock
Dizajn i funkčnosť

Jaidah a jeho štúdio Arab Engineering Bureau boli jednou z niekoľkých organizácií pozvaných, aby navrhli tento štadión podľa čiapky gahfiya. “Mal som pocit, že moji konkurenti prevezmú pôvodný tvar a úplne ho zmodernizujú, odstránia jeho tradičnú podstatu. Chcel som zabezpečiť, aby bol môj dizajn moderný, no zároveň som ho nechcel zbaviť jeho tradičnej identity. Zachovanie miestnej identity a dedičstva bolo pre mňa prvoradé,” dodal.

Strieška v tvare čiapky bude navyše poskytovať tieň pre divákov a hráčov ako súčasť stratégie chladenia štadióna. Dizajn čiapky teda nebude len dizajnovým prvkom. “Podobným spôsobom, ako sa gahfiya používa na zakrytie hlavy pred teplom, sa tento tvar používa aj na ochranu divákov pred slnkom,“ hovorí autor.

Rovnako ako mnohé miesta na majstrovstvách sveta, ktoré sa budú hrať v novembri a decembri, aj štadión Al Thumama bude umelo chladený.

Čo hovoríte na tento unikátny štadión? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 4x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie