Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Unikátnu chatu uprostred maďarského lesa postavil majiteľ sám

Práca pre jedného

Cabin Moss sa skladá z hranatého výlisku zdvihnutého na štíhlych stĺpoch. Štruktúra s rozlohou 40 metrov štvorcových, ktorú architektonické štúdio Béres Architects opísalo ako malú, ale pohodlnú, má samostatný kútik na spanie.

Projekt bol navrhnutý tak, aby ho postavil jeden človek. Po predchádzajúcej spolupráci s Béres Architects ich majiteľ Attila Hideg požiadal o pomoc pri návrhu drevenej chatky, ktorú si postaví sám. Zdvihnutie konštrukcie na stĺpy uľahčilo proces výstavby, pretože nebolo potrebné kopať základy budovy. To tiež umožnilo tímu umiestniť kabínu blízko existujúcich stromov bez narušenia ich koreňov.

S rešpektom k prírode

„Rešpektovali sme prírodné hodnoty lokality na mimoriadnej úrovni,“ povedal architekt Attila Béres pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Internorm Ablak Kft. (@internorm_hu)

“Tenké stĺpy sú starostlivo umiestnené, aby sme mohli udržať a chrániť korene okolitých stromov. Netreba žiadne výkopy ani zasypávanie strojmi, ktoré ničia prírodný kontext,” dodal.

Exteriér budovy má jednotnú sivú farbu, ktorá má kontrastovať s interiérovými úpravami. „Teplý a útulný interiér je zabalený do drsného povrchu, ktorý umožňuje lesu vytvárať farby a vzory podľa vlastného vkusu,“ uviedlo štúdio.

Chata pozostáva z kombinovanej kuchyne a obytného priestoru, kúpeľne a spálne. Po celej dĺžke budovy sa tiahne odkladacia polica, ktorá poskytuje určitú kontinuitu medzi miestnosťami.

V kuchynke a spálni vytvárajú odkryté drevené dosky na stenách a stropoch svetlé vnútorné priestory na denné použitie. Kúpeľňa má tmavší povrch, ktorý kontrastuje s ostatnými miestnosťami.

Interiéry zahŕňajú niekoľko priestorovo úsporných prvkov. „Jedným zo základných kameňov dizajnu projektu bola snaha zostať malý. Žiadne zbytočné miesta, žiadne zvyšky, žiadne plytvanie štvorcovými metrami. Toto je východiskový bod, ako byť šetrný k životnému prostrediu,” vysvetlili architekti na záver.

Dom nepoužíva žiadny mechanický chladiaci systém, keďže jeho okná sú umiestnené tak, aby umožňovali prirodzené vetranie. Kúrenie a ohrev vody zatiaľ zabezpečuje elektrina.

Chcete vedieť viac o aktuálnych projektoch zo sveta architektúry? Nezabudnite nás sledovať na sociálnych sieťach.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie