Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Štýlová stolička vyrobená z chybných kusov štúdia The New Raw

Nulový odpad

Tento projekt sa zrodil z túžby nájsť nový účel pre vlastné odpadové materiály štúdia The New Raw. Vzniknúť tak mohli ekologické predmety s nulovým odpadom.

Zakladatelia štúdia Panos Sakkas a Foteini Setaki vysvetlili, že pri skúmaní a experimentovaní v oblasti dizajnu vzniká mnoho zbytočného materiálu, ktorý nemá ďalšie využitie.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa The New Raw (@the_new_raw)

“Zlyhania a ich kritické hodnotenie je neoddeliteľnou súčasťou našej pracovnej metódy. Napriek tomu na konci často nechávame veľa materiálu, s ktorým treba správne nakladať. Hľadanie spôsobu, ako opätovne použiť tento materiál a znížiť objem odpadu pochádzajúceho z výskumu a vývoja štúdia, sa stalo východiskovým bodom pre vytvorenie tejto limitovanej série,” dodali pre portál dezeen.com.

Stolička Ermis je vyrobená z jediného materiálu, ktorým je recyklovaný polypropylén. Keďže sa výrobcovia vyhli lepidlám, živiciam a iným povrchovým úpravám, je možné stoličku aj ľahko recyklovať.

Charakteristická štruktúra

Keďže je konečný produkt vyrobený z plastu, ktorý už bol recyklovaný, vzniká to, čo štúdio opisuje ako nekonečný cyklus plastového odpadu.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Design & Furniture (@designers_need)

Proces začína tým, že dizajnéri rozdrvia svoj odpad z 3D tlače na granuly s veľkosťou od troch do piatich milimetrov. Tento materiál sa následne využíva priamo v pokročilej 3D tlačiarni. Tá roztaví materiál a vytvorí recyklované plastové vlákno, ktoré sa potom nanáša vrstva po vrstve, čím sa vytvorí stolička.

Okrem minimalizácie odpadu dáva tento proces dizajnu aj jeho charakteristickú textúru a pastelový farebný gradient, ktorý sa mierne líši od stoličky k stoličke.

Zakladatelia štúdia prirovnávajú efekt 3D tlačených vrstiev k letokruhom stromu alebo žilám mramoru.

“Orientácia a proporcie 3D tlačených línií definujú vlastnosti materiálu a poskytujú jeho výrazný vzhľad. Tieto línie by sa dali nazvať aj atómami stoličky Ermis,” uzavreli Panos Sakkas a Foteini Setaki.

Vedeli by ste si podobný kúsok predstaviť aj u vás doma? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 6x
  • 0x
  • 0x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie