Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Unikátny liehovar whisky v čínskej provincii Sichuan

Sila a plynulosť

Liehovar s názvom Shan-Shui, čo v preklade znamená horská voda, zaberá 13-hektárový pozemok obklopený horami a kľukatým potokom. Neri&Hu navrhli Shan-Shui pre prvý čínsky liehovar značky Whisky Pernod Ricard.

Podľa štúdia jeho dizajn oslavuje vidiecke prostredie a predstavuje čínsku predstavu o dualite prírodných prvkov, ktoré tvoria svet, v ktorom žijeme. „Zatiaľ čo šan (hora) predstavuje silu a stálosť, shui (voda) predstavuje plynulosť a transformáciu. Sú to dve protichodné, no vzájomne sa dopĺňajúce sily,“ povedali zástupcovia štúdia Neri&Hu pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Merci Media Corporation (@mercimagazine)

Zariadenia Shan-Shui zahŕňajú oblasti výroby whisky, ktoré sa nachádzajú v troch dlhých budovách na severnej strane areálu. Tieto budovy, ktoré sú zasunuté do prirodzeného svahu pozemku, sú posadené paralelne vedľa seba a majú postupne klesajúce šikmé strechy.

Strechy sú lemované hlinenými dlaždicami, ktoré tvoria vrchol betónovej konštrukcie. Tá je modernou interpretáciou ľudovej čínskej architektúry. Steny budov sú obložené skalami pochádzajúcimi z balvanov, ktoré boli vyťažené zo zeme počas vyrovnávania terénu.

Zem a obloha

Súčasťou liehovaru sú aj dve budovy pre návštevníkov. Jedna kruhová a druhá štvorcového tvaru. Podľa Neri&Hu tieto návrhy čerpajú z čínskej filozofie, v ktorej kruh a štvorec predstavujú nebo a Zem.

Okrúhla budova, ktorá je čiastočne ponorená do zeme, obsahuje päť podzemných degustačných miestností okolo klenutého dvora s kaskádovým vodným prvkom. Nad zemou táto budova pripomína sochu zloženú z troch ústredných tehlových kruhov, ktoré slúžia ako platforma pre návštevníkov, aby si mohli vychutnať panoramatický výhľad na lokalitu. V štvorcovej budove sa nachádza reštaurácia a bar.

Betón a kameň sú prevládajúcimi materiálmi používanými v celom komplexe s cieľom vizuálne zjednotiť budovy. Medzi zvýraznené materiály patrí drevo a meď, ktoré sa prispôsobujú zariadeniam používaným pri výrobe whisky, ako sú staré dubové sudy a medené destilačné nádoby.

Koho by ste zobrali na degustáciu do tohto unikátneho komplexu v čínskej provincii Sichua? Napíšte nám do komentárov.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 2x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie