Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Začala sa rekonštrukcia najväčšej fontány v Bratislave

Fontána prístupnejšia ľuďom

Fontána je nefunkčná už od roku 2007. Dôvodom bol havarijný stav a narušená statika 12 ton vážiaceho kvetu uprostred. „Som rád, že vraciame život ďalšej ikonickej stavbe v našom meste. Dlhoočakávaná komplexná revitalizácia Námestia slobody štartuje práve opravou fontány, ktorá patrí medzi najväčšie na celom Slovensku. V prvej polovici budúceho roka sa začnú práce aj na samotnom námestí. Družba má tvar rozvíjajúceho sa lipového kvetu, ktorý symbolizuje priateľstvo a  mier medzi národmi. Toto posolstvo je aj v  týchto dňoch viac než aktuálne,“ hovorí primátor Matúš Vallo pre portál mib.sk.

Vedeli ste, že? Aj tento projekt je súčasťou iniciatívy Živé miesta. Cieľom iniciatívy je obnova verejných priestorov.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

Po dokončení, by mala byť fontána viac sprístupnená verejnosti. Rovnako by však mala mať menšiu spotrebu vody. „Súčasťou prípravy rekonštrukcie fontány bola aj komunikácia s dedičmi autorských práv k dielu. Tí rekonštrukciu vítajú a zdieľame spoločný názor, aby sa fontána opäť opravila a slúžila ľuďom,” vysvetlila Natália Puschmannová z  Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Pôvodný charakter s jemnými zmenami

Víťazný návrh obnovy priniesli architekti z ateliérov 2021 a LABAK. Tí vzišli z verejnej súťaže, do ktorej sa zapojilo celkom 14 ateliérov. „Náš návrh revitalizácie Námestia slobody rešpektuje jeho pôvodný charakter, do ktorého prináša jemné zmeny. Priestor bude viac prispôsobený verejným podujatiam, ktoré sa tu historicky dejú. Fontána bude upravená tak, že návštevníci budú do nej môcť vstúpiť, aby sa schladili počas letných dní. Na námestí navrhujeme výsadbu nových stromov, sprístupnenie časti vyvýšených záhonov a tiež detské ihrisko. Plánuje sa nový mobiliár, pričom smetné koše a lampy verejného osvetlenia majú citlivo nadviazať na pôvodný kvalitný dizajn. Pri lavičkách sa uvažuje s replikami pôvodného dizajnu s kvalitnejšou povrchovou úpravou,“ vysvetlil Peter Lényi z  ateliéru 2021 pre portál metropolitného inštitútu Bratislavy.

Čo si myslíte o obnove Námestia slobody a fontány Družba? Podeľte sa s nami o váš názor v komentároch.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 9x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie