Dnes je 27.apríla 2024, meniny má Jaroslav

Interiér reštaurácie vytvorený z recyklovaného odpadu

Udržateľnosť na prvom mieste

Muñoz vytvoril Mo de Movimiento, ktoré sa nachádza na ulici Espronceda v priestore, ktorý bol predtým divadelným a nahrávacím štúdiom. Reštaurácia vznikla prostredníctvom experimentovania s dizajnmi, ktoré majú malý vplyv na životné prostredie, ale majú pozitívny vplyv na okolitú spoločnosť.

Mo de Movimiento s rozlohou 1 000 metrov štvorcových bolo čiastočne postavené z 1 700 kilogramov opätovne použitej stavebnej sutiny z renovácie. Väčšina nábytku bola poskladaná z drevených konštrukcií, ktoré už boli na mieste.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MO DE MOVIMIENTO (@modemovimiento)

Špecializovaný tím pre udržateľnosť radil pri každej novej akvizícii, pričom bral do úvahy faktory, ako je spotreba energie vo výrobných závodoch dodávateľov a podmienky ich zamestnania.

Interiér plný prekvapení

Súčasťou reštaurácie je vnútorný dvor, ktorý vznikol odstránením strechy bývalého nahrávacieho štúdia a spevnením jeho stien.

Vnútorné steny Mo de Movimiento sú čiastočne dokončené hrubou omietkou. Niektoré z prvkov vytvorených na mieste zahŕňajú osvetlenie, špirálové pružinové radiátory vyrobené z vodovodného potrubia, kľučku hlavných dverí vyrobenú zo zväzku elektrických drôtov a ďalšie kľučky dverí vyrobené z imbusových kľúčov. Nástenné svietidlá sú vyrobené zo štandardných prvkov do takmer sochárskych predmetov alebo sú vyrobené z puzdier žiariviek získaných zo smetiska a prepojených s LED diódami.

Žiadne plytvanie energiami

Priestor obsahuje aj množstvo závesných terakotových nádob, ktoré fungujú ako adiabatický chladiaci systém. Vo vnútri nádob voda ochladzuje horúci vzduch, ktorý je nasávaný dovnútra nádob cez ventilačný systém v hornej časti. Čerpadlo na dne nádob presmeruje zvyškovú vodu do záhrady reštaurácie.

K dispozícii je tiež systém na ohrev vody v reštaurácii pomocou energie generovanej jej dvoma pecami na pizzu, pričom filtrovaná voda z umývadiel je presmerovaná na splachovanie toaliet.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MO DE MOVIMIENTO (@modemovimiento)

“Toto je projekt obnovy, ktorý vzal dizajn ako cvičenie na prehodnotenie spôsobov budovania,” povedal Muñoz pre portál dezeen.com. „Výsledkom je projekt, ktorý berie stavebníctvo, architektúru a interiérový dizajn ako príležitosť na vytvorenie prototypu udržateľných stratégií pre výrobu, spotrebu, zamestnanosť a dodávateľské reťazce,“ dodal na záver.

Vedeli by ste si predstaviť niečo podobné aj na Slovensku? Napíšte nám do komentárov pod článok.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 3x
  • 0x
  • 1x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie