Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Rodinný dom v štáte New York pokrytý korkom

Ostali len základy

Dalesio, ktorý zo svojho domu vedie aj architektonickú firmu Multitude Studio, zrekonštruoval dom pôvodne postavený v roku 1937 v South Salem v štáte New York. Opustenú nehnuteľnosť bolo potrebné takmer celú zbúrať, aby bola obývateľná.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nate Dalesio (@multitude_studio)

Podľa slov architekta bola strecha, podlahy i vonkajšie múry zničené plesňou a hnilobou. Preto musel byť dom zbúraný a ponechané ostali len základy.

Jednopodlažná rezidencia je usporiadaná v pôdoryse v tvare T, pričom jedno rameno obsahuje verejné priestory a kuchyňu, zatiaľ čo druhé obsahuje tri spálne a dve kúpeľne. Dokončený dom má rozlohu 232 štvorcových metrov.

Korkový obklad

Vzhľadom na sklon pozemku sa na vstupnú verandu domu dá dostať po schodoch. Vnútri je malá predsieň s veľkými vstavanými skriňami oddelená od kuchyne pracovnou doskou. V interiéri sa nachádzajú široké dosky z dubu, biele steny a šikmé stropy. V zadnej časti domu sa posuvné sklenené dvere otvárajú na terasu.

„Klenbové stropy v celom dome vytvárajú prekvapivo priestranné objemy, ktoré sú v rozpore so skromnými pôdorysmi a biele dubové obloženie a podlahy prinášajú teplo a kontrastujú s ostrými a sochárskymi bielymi stenami,“ povedal architekt pre portál dezeen.com.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nate Dalesio (@multitude_studio)

Dalesio navrhol exteriér budovy tak, aby súvisel s poľnohospodárskymi štruktúrami a stodolami v tejto oblasti, ale s použitím modernejšej a minimálnej estetiky. Predchádzajúci dom na pozemku mal plechovú strechu a drevené doskové obklady, ktoré boli vymenené za čierny vlnitý kov a korkovú lepenku. Korok podľa neho ponúka dodatočnú vrstvu izolácie, ktorá pomáha znižovať spotrebu energie na vykurovanie domu.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nate Dalesio (@multitude_studio)

Korok je užitočný stavebný materiál, pretože prirodzene odoláva vlhkosti a plesniam. Je tiež ľahký a ponúka potenciál na recykláciu.

Vedeli by ste si korok predstaviť aj na vašej nehnuteľnosti? Napíšte nám váš názor do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie