Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Na katedrálu Sagrada Familia inštalovali obrovskú hviezdu

Zmenila panorámu Barcelony

Hviezdu, ktorá meria takmer 7,5 metra a váži 5,5 tony umiestnili na vežu Panny Márie. Nadácia, ktorá vedie práce na katedrále, opísala podľa portálu cnn.com tento kúsok zo skla a nehrdzavejúcej ocele ako veľkú žiarivú hviezdu, ktorá zmenila panorámu Barcelony a stúpa, aby priniesla svetlo a nádej.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Basílica de la Sagrada Família (@basilicasagradafamilia)

Hviezda bude inaugurovaná omšou a požehnaním práve 8. decembra, kedy bude prvýkrát rozsvietená reflektormi. Sagrada Familia je jedným z najkomplikovanejších a časovo najnáročnejších architektonických projektov, aké sa kedy realizovali. Ani 139 rokov po tom, čo sa prvýkrát diskutovalo o myšlienke postaviť na tomto mieste kostol, nie je dokončená.

Práce stále pokračujú

Vedeli ste, že? V roku 2016 sa ukázalo, že výstavba katedrály bola nezákonná. Katalánsky modernista Gaudí požiadal v roku 1885 o povolenie mestskú radu Sant Martí de Provençals, ale úrady zistili, že nikdy nedostal odpoveď. V júni 2019 kostol, ktorý bol v roku 2005 zaradený do svetového dedičstva UNESCO, konečne dostal stavebné povolenie.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Basílica de la Sagrada Família (@basilicasagradafamilia)

Práce na katedrále mali byť oficiálne dokončené v roku 2026. Vtedy uplynie presne 100 rokov od smrti jej architekta Gaudího. Práce sa však kvôli pandemickej situácii opäť predĺžili.

Navštívili ste túto unikátnu pamiatku? Napíšte nám do komentára, čo si myslíte o hviezde, ktorá zdobí jednu z jej veží.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 9x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie