Dnes je 25.apríla 2024, meniny má Marek

Ďalší zo štadiónov v Katare bol inšpirovaný tradičným stanom

Inšpirovaný stanom

Štadión, ktorý bude v novembri budúceho roka hostiť otvárací zápas futbalového turnaja, je definovaný svojou charakteristickou štruktúrou podobnou stanu.

Štadión Al Bayt, postavený v severnom prístavnom meste Al Khor, bol pomenovaný po historických stanoch bayt al sha’ar, ktoré tradične používali kočovníci v celom regióne. Dizajn Dar Al-Handasah bol priamo inšpirovaný práve týmito stanovými štruktúrami.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ILoveQatar.net [OFFICIAL IG] (@ilqlive)

Vonkajšie steny a vrcholové strechy každej zo štyroch tribún obklopujúcich ihrisko boli pokryté polytetrafluóretylénovou (PTFE) tkanou membránou zo sklenených vlákien, aby vytvorili formu podobnú stanu.

Estetické a funkčné

Tento unikátny dizajn je nielen pútavý, ale aj praktický. Konštrukcia poskytuje tieň a dopĺňa technológie chladenia štadióna. Vďaka tomu je možné udržiavať pohodlnú teplotu vo vnútri bez použitia akejkoľvek extra energie.

Vonkajšia PTFE membrána štadióna bola zafarbená v tradičných čiernych, červených a bielych farbách, aby ďalej odkazovala na tradičné stany kočovných ľudí. Do budovy boli zakomponované aj vzory tkania, ktoré tieto kmene používali.

Po turnaji bude horná časť štadióna odstránená, aby sa kapacita dejiska znížila na 32 000. Podľa organizátorov turnaja budú tieto tribúny darované na pomoc pri budovaní športovej infraštruktúry v iných krajinách.

Po turnaji budú na štadióne vybudované aj rôzne ďalšie zariadenia vrátane hotela, nákupného centra, reštaurácií, telocvične, nemocnice športovej medicíny a spoločenskej haly.

Ako na vás pôsobí tento unikátny štadión? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 0x
  • 6x
  • 0x
  • 5x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie