Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

Dizajnérka premieňa vlákno na výrobu kávových vriec na nábytok

Využitie materiálu na maximum

Fique sa primárne premieňa na kávové vrecia, ktoré sa vyvážajú z Kolumbie do celého sveta. Escobarová však verí, že tento materiál sa nevyužíva naplno.

Vedeli ste, že? Každý mesiac sa z Kolumbie vyvezie približne milión kávových vriec, ktoré sa dostanú do všetkých kútov sveta. Vrecia sú tkané s Fique, rastlinou patriacou do čeľade agávových rastlín pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky.

Identifikáciou premárnených príležitostí vo výrobnom procese dizajnérka našla zdroje odpadových vlákien, ktoré by sa podľa nej mohli použiť na výrobu nábytku a textílií. Aby svoje zistenia dokázala, použila materiál na vytvorenie lavičky, taburetky a koberca.

Lavica, koberec a taburetka

Autorka cítila, že je dôležité vyvinúť nápady, ktoré zapadnú do existujúceho životného cyklu materiálu a nie klásť väčší dopyt na už aj tak napäté poľnohospodárstvo. Aby to urobila, skúmala každú fázu cesty vlákien od závodu k produktu.

Prvá príležitosť nastáva, keď sa zbierajú fique vlákna. Keď je materiál česaný, vytvára vedľajší produkt, ktorý autorka premenila na plsť. Dizajnérka tiež zistila, že kávové vrecia sa po použití z veľkej časti likvidujú. Preto navrhla rozpliesť tkanú látku, aby sa vytvorili vlákna podobné vlasom.

Escobarová použila plsť na vytvorenie svojho koberca, zatiaľ čo jej lavica a taburetka sú vyrobené z recyklovaných priadzí. Tieto návrhy boli vyvinuté v spolupráci s miestnymi výrobcami fique, vychádzajúc z ich existujúcich remeselných techník.

Chceli by ste mať doma tieto ekologické a dizajnové kúsky? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 6x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie