Dnes je 20.apríla 2024, meniny má Marcel

VAUarchitects: Záleží nám, ako budú realizácie vyzerať po rokoch

Jednoznačný koncept, uhladené riešenia a dotiahnuté detaily

Ateliér VAUarchitects založili v roku 2017 Silvia Vitková a Ľudovít Vitko. V ich portfóliu nájdete prevažne rezidenčné zadania, ale aj väčšie kancelárske interiéry či gastro a obchodné priestory. „K jedným z prvých realizácií patria kancelárie spoločnosti EXXETA v Bratislave a Sýpka u Patriotov v centre Levíc. Teší nás dôvera zo strany klientov, ktorí nás opakovane oslovia, ako napríklad MTBIKER, ktorým sme ešte pred realizáciou Showroomu v Bratislave navrhovali office priestory v Hrádku, kde sme okrem interiéru spolupracovali aj na architektonickom riešení nového objektu z lodných kontajnerov,“ hovoria autori, ktorí študovali na Fakulte architektúry STU v Bratislave.

Podľa VAUarchitects je v každom z ich projektov cieľom jednoznačný koncept, čitateľné prostredie, uhladené riešenia a dotiahnuté detaily tak, aby bolo jasné, že majú hlavu a pätu a že za celým procesom stál architekt. „Záleží nám na výsledku, na spokojnosti užívateľov, na tom, ako naše realizácie budú vyzerať po rokoch. V procese tvorby dbáme na kvalitnú dispozíciu. V úvode často spracovávame viacero variantov a venujeme jej toľko času, aby klient už na pôdorysoch pochopil, čo mu rôzne proporcie a radenia miestností poskytnú pre nájdenie toho najvhodnejšieho budúceho prostredia na život, či prácu. Charakteristická v našich interiéroch je práca so stolárskymi a zámočníckymi výrobkami na mieru, vždy s cieľom racionálneho využitia priestoru a vizuálneho zjednotenia,“ dodal v rozhovore Ľudovít Vitko.

Sýpka u Patriotov

Okrem toho vyzdvihli aj fakt, že sa im darí získavať dôveru klientov a úspešne ich previesť často dlhým a rozmanitým procesom od oslovenia až po riešenie najmenších detailov pred ukončením realizácie. O aktívnej spolupráci a diskusii so vzájomným rešpektom s klientom hovorí Silvia aj v prípade projektu Sýpky u Patriotov. „Na projekte klientom naozaj záležalo a často sa aktívne zapájali. Vo výsledku sa nebáli dať na náš názor a tešíme sa, že náš profesionálny vzťah pokračuje ďalej ako priateľský,“ vysvetlili autori, pre ktorých je tento projekt srdcovkou a radi sa do tohto priestoru vracajú.

Sýpka u Patriotov
Zdroj foto: vauarchitects.sk
Sýpka u Patriotov
Zdroj foto: vauarchitects.sk

Projekt Sýpka u Patriotov bol podľa nich jeden z prvých komplexných procesov od štúdie, cez projekty pre povoľovacie procesy až po podrobný projekt interiéru s autorským dohľadom nad všetkými detailami na stavbe. „Išlo o rekonštrukciu a prístavbu v centre Levíc, kde za masívnymi múrmi pôvodnej sýpky nájdete prostredie mestskej kaviarne s nádychom histórie, príjemné otvorené átrium, krytú presklenú terasu a na poschodí jedinečnú atmosféru športového baru. Spojením rôznych funkcií to bolo špecifické zadanie, ktoré vo výsledku ponúka viacero priestorových zážitkov, ale zároveň pôsobí jednotne. Sme radi, že má príjemné ohlasy od návštevníkov aj ľudí, čo tam každý deň pracujú, či od členov basketbalového klubu Patrioti Levice, ktorým slúži ako ďalší priestor pre pracovné aj neformálne stretnutia,“ vysvetlili.

Aktuálne projekty

K aktuálnym projektom, ktoré sú vo fáze realizácie patrí aj výstavba bytového domu Mojmírka v Piešťanoch, na ktorom sa podieľali ako spoluautori. Ďalším projektom je interiér bistra v Leviciach v susedstve spomínanej Sýpky.

V prípade bistra v Leviciach ide o projekt v centre mesta, ktorý by mal podľa autorov ďalej napomôcť rozvíjať a oživiť ulicu, v ktorej sa nachádza. „V interiéri sme použili svetlé prírodné materiály. Zaujímavým prvkom je otvorená kuchyňa, vďaka ktorej môžu klienti vidieť proces prípravy jedál. Snažili sme sa vytvoriť prehľadný otvorený koncept s presklenými priečkami. Pôvodne sa v priestoroch nachádzala prevádzka, ktorá bola komplikovaná, uzatvorená a tmavá. Keď do bistra vstúpite teraz, uvidíte príjemný otvorený a čitateľný priestor,“ uviedol Ľudovít.

V prípade bytového domu Mojmírka oslovil štúdio developer, ktorý chcel priniesť kvalitné byty s väčšou výmerou a dobrými dispozíciami. „Na projekte Mojmírka sme sa podieľali od samotného začiatku. Už v architektonickej štúdii bolo cieľom vytvorenie objektu, ktorý by zapadol medzi existujúcu zástavbu. Tú na jednej strane tvoria staršie bytové domy a na druhej strane nízka zástavba rodinných domov. Vytvorením átria a orientovaním kratších fasád k rodinným domom sme sa snažili vhodne prispôsobiť obom týmto mierkam,“ dodali autori.

Mojmírka
Zdroj foto: vauarchitects.sk
Mojmírka
Zdroj foto: vauarchitects.sk

Všetky projekty ateliéru VAUarchitects nájdete aj na ich webe vauarchitects.sk. Viac o víťaznom interiéri showroomu MTBIKER sa dozviete v ďalšom článku.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 6x
  • 7x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie