Dnes je 29.marca 2024, meniny má Miroslav

Sídlo divadla vo Francúzsku pripomína cirkusové stany

Cirkusové stany

Stále divadlo bolo postavené na panstve Domaine de Bayssan neďaleko mesta Béziers v južnom Francúzsku a nahradilo cirkusový stan, ktorý na tomto mieste postavili v roku 2006.

K Architectures sa zamerali na replikáciu tejto cirkusovej architektúry s trvalými štruktúrami pre divadlo. “Viedla nás nedávna história miesta. Súprava plátenných stanov zaberala okraje pozemku 10 rokov,” uviedlo štúdio pre portál dezeen.com

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa METALOCUS (@metalocus)

„Dokázali sme oceniť, že táto efemérna a hravá architektúra sa dokonale začlenila do histórie,“ pokračovali. “Jej bohémsky a rozmarný duch očaril panstvo. Jednoducho sme sa pokúsili reprodukovať jej vzhľad a jeho dušu prostredníctvom stálej architektúry,“ dodali zástupcovia štúdia.

Komplex pozostáva z troch zaoblených budov, z ktorých každá je zabalená do výrazného dreveného obkladu, ktorý je navrhnutý tak, aby pripomínal plátenné formy cirkusových stanov.

Reštaurácia, kníhkupectvo i amfiteáter

Najmenšou stavbou v strede areálu je kruhová budova, ktorá obsahuje hlavné foyer divadla spolu s reštauráciou a kníhkupectvom. K nej je priamo pripojená väčšia budova, ktorá obsahuje flexibilný divadelný priestor s 925 miestami na sedenie. Trojicu budov uzatvára amfiteáter pod holým nebom, ktorý pojme 1440 divákov s 965 miestami na sedenie.

Podľa štúdia bol materiál pre každú budovu vybraný tak, aby vyhovoval ich použitiu. „Tieto tri budovy si vyžadovali veľmi odlišné technické špecifikácie. Ústrednou myšlienkou projektu bolo nájsť tvary a materiály, ktoré sú najviac kompatibilné s miestom,“ uviedlo štúdio.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa A+E © (@aemagazine)

Hlavné divadlo bolo postavené s oceľovým rámom, zatiaľ čo amfiteáter bol z veľkej časti postavený z betónu.

Budova reštaurácie, ktorú štúdio opísalo ako kabaret, bola postavená s dreveným rámom. „Jej vzhľad 100-percentného dreveného stanu, ktorý sa nachádza uprostred projektu, predstavuje všetku symboliku tejto architektúry,“ vysvetlili autori na záver.

Ako na vás pôsobí tento unikátny projekt na juhu Francúzska? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 0x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie