Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Reštaurácia inšpirovaná filmom Charlie a továreň na čokoládu

Magický svet záhrad

Reštaurácia sa nachádza v rodinnej časti Kráľovskej botanickej záhrady v Kew na juhozápade Londýna. Jej interiér ponúka netradičné dizajny, ako napríklad sedadlo v tvare jablka, obrie sochy húb z dreva a etiópsky strom Enset v purpurovej farbe.

Fantastická reštaurácia má farebnú paletu jasnej ružovej, hubovo hnedej a listovo zelenej. Tie sú zámerne vybrané tak, aby evokovali rastliny a potraviny nachádzajúce sa v prírode.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexander Wilberforce (@hastings.botanic.garden)

“Navrhli sme magický svet záhrad a lesov, kde sa zdá, že ľudské bytosti boli zmenšené na veľkosť malých tvorov žijúcich s prírodou, v tom, čo možno opísať ako Charlie a továreň na čokoládu sa stretáva s botanickým vedeckým laboratóriom,” povedal podľa portálu dezeen.com Jonathan Mizzi, riaditeľ Mizzi Studio.

Hmatové spojenie s prírodným materiálom

Architektonická firma HOK bola zodpovedná za budovu, v ktorej sa nachádza rodinná kuchyňa a venovala osobitnú pozornosť jej bezproblémovému začleneniu do okolia v záhradách Kew Gardens, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na tento účel firma použila exponované drevo zvonku aj zvnútra. Podľa Stuarta Warda, architekta v HOK, tento udržateľný materiál vytvára spojenie s prírodným svetom mimo reštaurácie.

“Ako rozšírenie záhrad obsahuje reštaurácia interaktívne a vzdelávacie inštalácie, ktoré podporujú výskum a prácu Kráľovskej botanickej záhrady,” povedal Ward pre spomínaný portál dezeen.com. “Drevený rám poskytuje hmatové spojenie s prírodným materiálom hojným v okolitých záhradách. To umožňuje deťom identifikovať spojenie jednoduchým a zrejmým spôsobom,” vysvetlil.

Architekti čerpali aj z návrhov neďalekých skleníkov a rozhodli sa pre priehľadný priestor s plne presklenou fasádou orientovanou na východ. To poskytuje zákazníkom panoramatický výhľad na priľahlú detskú záhradu pred reštauráciou. „Praktickosť a krásu skleníkov si požičal dizajnérsky tím, aby podporil prirodzené svetlo v reštaurácii a zároveň maximalizoval vizuálne spojenie so záhradami,“ povedal Ward.

Hravé vzdelávanie

Vnútri pokračuje napojenie na Detskú záhradu. Dizajn interiéru povzbudzuje deti, aby sa zapojili do prírodného sveta a dozvedeli sa viac o tom, odkiaľ jedlo pochádza, rovnako ako vonku.

Napríklad kuchyňa s otvoreným priestorom a stanica na prípravu pizze pre deti, kde si deti môžu sami vyberať ingrediencie, má za cieľ vzdelávať mladých hostí v procese výroby jedla. Môžu dokonca nahliadnuť cez červené periskopy okolo rúry a pozrieť sa na celý rad zozbieranej zeleniny vo vnútri.

Mizzi rozdelil reštauráciu do štyroch farebne odlíšených zón. Každá z nich zodpovedá ročnému obdobiu, prírodnému živlu alebo oblasti vedeckého výskumu Kew Gardens.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Vanessa Norwood (@nessnorwood)

V každej zóne poskytujú farebne označené nápisy a exponáty rodinám pohľad na rastliny, produkciu, poľnohospodárske techniky a prípravu jedál.

„Kew Family Kitchen je miesto, kde sa celá rodina môže dozvedieť o našom ekosystéme – ako funguje slnko, ako fungujú rastliny a ako sa pestuje jedlo,“ povedal Mizzi.

Pestré farby a magické inštalácie

„Každá zóna, ktorá sa vyznačuje pestrými farbami a magickými inštaláciami, sa snaží vzdelávať deti a inšpirovať ich k skúmaniu prírodného sveta, bioproduktov a zdravej prípravy jedál,“ dodal.

Pre jarnú časť je typická zelená trávnatá zóna s rôznofarebnou povrchovou úpravou stien. Priestory na sedenie sú obklopené obrovskými klíčiacimi rastlinami a interaktívnymi displejmi, ktoré zobrazujú rastový cyklus rastlín. V jesennej sekcii Mizzi spolupracoval s umelcom Tomom Hareom, ktorý vytvoril veľkorozmerné sochy húb.

Ďalšia časť je navrhnutá tak, aby vyzerala ako záhrada, s veľkým stromom, jasným lístím a farebným sedením inšpirovaným živými letnými tónmi bobúľ. V poslednej časti je hygienická stanica, ktorá pomáha deťom odhaliť dôležitosť hygieny a zároveň sa učia o antibakteriálnych vlastnostiach rastlín, ako je levanduľa a rozmarín.

Čo si myslíte o tomto kúzelnom projekte plnom farieb? Napíšte nám do komentára.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 0x
  • 2x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie