Dnes je 28.marca 2024, meniny má Sona

Ako bude vyzerať obnova kultúrneho strediska v Rači?

Energeticky náročná a nevyhovujúca

Metropolitný inštitút Bratislavy s hlavným mestom a mestskou časťou Rača vyhlásili v auguste architektonicko-urbanistickú súťaž na obnovu budovy z 80. rokov, v ktorej odbornú porotu najviac zaujal návrh ateliéru young.s architekti. Dosluhujúca budova by sa po renovácii mala stať multifunkčným kultúrnym strediskom pre všetky vekové kategórie.

Kultúrne stredisko sa nachádza na Žarnovickej ulici medzi historickou časťou Rače a sídliskom. Budova z roku 1984 je miestom pre rôzne kultúrne podujatia a voľnočasové aktivity. Z hľadiska prevádzky je však budova nevyhovujúca a energeticky náročná. Rovnako chýba aj bezbariérový prístup na druhé poschodie či dostatočná kapacita.

V súťaži porotu najviac zaujal návrh od spomínaného ateliéru young.s architekti. Rekonštrukcia by mala pôvodný objekt premeniť na multifunkčný priestor rozdelený na štyri kľúčové časti – knižnicu, spolkové priestory, spoločenskú sálu a  kaviareň.

„Teší ma, že vďaka spolupráci s Metropolitným inštitútom Bratislavy sme aj v mestskej časti Rača zorganizovali kvalitnú architektonickú súťaž, ktorá vyvolala záujem architektov a priniesla dobré riešenie pre budovu z minulého storočia. Obyvateľky a  obyvatelia Rače dostanú moderný priestor, kde sa môžu vzdelávať, zabávať sa, relaxovať či socializovať sa,“ povedal pre portál mib.sk primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Flexibilnejšie dispozičné riešenie

Starosta mestskej časti Rača vyzdvihol množstvo návrhov, ktoré boli do súťaže prihlásené. „Na základe výsledkov súťaže začneme rokovanie s víťazom ohľadom ďalšieho postupu. Predpokladáme rekonštrukciu v dvoch fázach, v prvej opravu samotnej budovy a v druhej fáze možnú prístavbu. Na základe overovacej štúdie a rokovaní sa mestská časť rozhodne na ďalšom postupe. Som rád, že do súťaže prišlo veľa zaujímavých návrhov a komisia mala z čoho vyberať,“ uviedol Michal Drotován.

Vedeli ste, že? Do jednokolovej architektonicko-urbanistickej súťaže sa celkovo zapojilo 11 ateliérov.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa MIB (@mib.sk)

Hlavným cieľom autorov víťazného projektu bolo zachovanie pôvodnej stavby a lepšie prepojenie jednotlivých jej častí. Konkrétnym problémom súčasnej spoločenskej sály sú stĺpy obmedzujúce jej využitie. Návrh však priniesol aj flexibilnejšie dispozičné riešenie, vďaka ktorému bude možné priestory prispôsobiť požiadavkám rôznych kultúrnych podujatí.

V objekte by mala pribudnúť i kaviareň, nové parkovacie miesta či bezbariérový vstup na prvé poschodie. Interiér bude i príjemne presvetlený vďaka presklenej fasáde.

Prístavba s novou sálou

Okrem pôvodnej budovy zahŕňa projekt i prístavbu s novou spoločenskou sálou s kapacitou 160 návštevníkov. Tá nahradí súčasný amfiteáter, ktorého využitie je závislé od poveternostných podmienok.

Podľa oficiálnej stránky Metropolitného inštitútu Bratislavy je výhodou návrhu i to, že je možné ho rozdeliť na dve fázy. Prvú predstavuje rekonštrukcia pôvodnej budovy, zatiaľ čo druhá sa zameriava na prístavbu novej spoločenskej sály. Toto rozdelenie je vítané i z hľadiska financovania projektu.

„Ako ocenila aj porota, víťazný návrh ponúka prehľadnú a funkčnú dispozíciu – premenu existujúceho objektu, spoločenskú sálu a kvalitný verejný priestor. Rád by som vyzdvihol hlavne to, že v súťaži sa podarilo preukázať, že je možné využiť existujúcu budovu z roku 1984, ktorá pri citlivom prístupe k jej úprave môže spĺňať kritériá, ktoré dnes kladieme na kvalitnú architektúru,“ hovorí Peter Lényi, riaditeľ Sekcie súťaží z MIB.

Vedeli ste, že? Metropolitný inštitút Bratislavy sa podieľal na projekte zastrešením participatívnym prieskumom, do ktorého bolo zapojených 429 respondentov. Tí prejavili záujem o masové spoločenské podujatia, z čoho vyplýva potreba rozšírenia kapacity.

V priebehu tohto roka by mala byť vypracovaná projektová dokumentácia. Od nej bude odvodený i ďalší harmonogram. Náklady spojené s rekonštrukciou bude hradiť mestská časť Bratislava – Rača.

Čo hovoríte na víťazný návrh ateliéru young.s architekti vy? Podeľte sa o váš názor v diskusii v komentároch pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 2x
  • 1x
  • 6x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie