Dnes je 19.apríla 2024, meniny má Jela

Chodníky v českých Beskydách sprístupňujú vrch v CHKO

Sprístupnený vrch

Projekt podľa portálu earch.cz iniciovala obec Horná Bečva s cieľom kultivácie a sprístupnenia spomínaného vrchu nad bývalým lomom. Za návrhom stoja architekti z ateliéru henkai architekti a štúdia ZAHRADA-PARK-KRAJINA.

„Zadaním bolo sprístupniť vrcholové partie kopca pre peších. Navrhli sme sieť nových peších trás, ktoré prirodzene pracujú so súčasným terénom. Ďalej sme sa snažili jemne rozvinúť a doplniť existujúce kvality miesta (skalnaté vrcholové partie, lom, rôznorodý lesný porast, výhľady),“ vysvetľuje na oficiálnych stránkach henkai.cz ateliér.

Vedeli ste, že? Autormi návrhu sú Daniel Baroš, Ondřej Nečaský, Zdeněk Strnadel.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa henkai architekti (@henkaiarchitekti)

Výsledkom je sieť chodníkov, ktorá spája vrchol kopca s blízkou komunikáciou a parkoviskom pri kameňolome.

Architektúrou vymedzený voľný priestor

„Miernejšia trasa vedie novo vysadeným lesom so zmesou miestnych druhov drevín, ktoré budú v budúcnosti slúžiť ako arborétum odkazujúce na blízku okolitú krajinu. V mieste sedla pod skalnatým vrcholkom návštevníci vystúpia na malú vyhliadkovú piknikovú platformu,“ uvádza ateliér.

Strmšia trasa ponúka návštevníkom pohľad na stenu bývalého lomu. „V polovici hornej lomovej hrany, ktorá je stabilná, je umiestnená kovová vyhliadková lávka s podlahou z pororoštu, ktorý umocní dojem z výhľadu,“ dodávajú autori.

Na vrchnej časti kopca sú umiestnené celkom tri vyhliadkové objekty, ktoré nenarušujú prostredie. Podľa slov autorov sú len architektúrou vymedzeným voľným priestorom. Jeden z objektov je umiestnený priamo na vrchole poskytujúci výhľady na okolitú krajinu. Zvyšné dve slúžia ako priestor na odpočinok v lesnom prostredí.

„Na vybudovanie spevnených a nespevnených chodníkov a oporných múrikov bol použitý ako hlavný stavebný materiál kameň a šotolina priamo z lomu. Chodníky sú doplnené mobiliárom z dubového dreva. Nosná konštrukcia objektov je montovaná z profilov a dielov zo žiarovo pozinkovanej ocele v následnej čiernej úprave. Ploché strechy vyhliadok sú pojaté ako strešné záhrady vysadené svojvoľnou postupnou sukcesiou,“ dodáva ateliér henkai architekti.

Koho by ste najradšej zobrali na prechádzku týmto unikátnym projektom uprostred prírody Beskýd? Napíšte nám do komentára pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 2x
  • 0x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie