Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Víťazný návrh vyhliadkového bodu Háj-Nicovô od SIMPLE CODE

Génius loci

Súťaž vyhlásilo mesto Liptovský Mikuláš a Region Liptov OOCR v septembri minulého roka. Cieľom súťaže bolo zvýšiť atraktivitu miesta a priniesť priestor pre oddych a rekreáciu. Porota v zložení Ing. arch. Tatiana Bachtíková, Ing. arch. Matej Petran, Ing. Mgr. Andrej Medla, Ing. arch. Peter Dostál, PhDr. Dana Guráňová, Ing. Gabriel Lengyel vyberala spomedzi ôsmych návrhov.

„Návrh nachádza východiská v danostiach miesta a v sile jeho génius loci. Rozvíja tému výhľadov, pohľadov a pozorovaní v sérii 4 objektov, ponúkajúcich iný priestorový a emočný zážitok – veža, tubus, pavilón a plató. Objekty sú v materiálovej báze, ktorá ich maximálne odhmotňuje s cieľom minimalizácie ich rušivého vplyvu na prostredie. Sú transparentnými skulptúrami v náručí hája,“ vysvetľuje podľa portálu archiweb.sk porota.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa ateliér SIMPLE CODE (@simplecode.sk)

Citlivý prístup

Veža ponúka možnosti výhľadov na celé okolie, zatiaľ čo tubus na druhej strane odkrýva pohľady na koruny stromov. Pavilón by mal byť miestom odpočinku uprostred lesa. „Víťazný návrh spomedzi ostatných účastníkov súťaže vyčnieval svojim komplexným rozmýšľaním v rámci dotknutého územia. Porotu oslovila jasná ideová koncepcia, snaha aktivovať a zatraktívniť priľahlý les vytvorením určitej trasy, na ktorej autori umiestňujú menšie pavilóny s rôznymi možnosťami využitia. Modularita a variabilita pavilónov či veže je pozitívna z finančného hľadiska a zároveň prispieva k celkovej jednoduchosti zhotovenia stavby,“ dodala porota vo svojom hodnotení.

Okrem tohto členovia poroty vyzdvihli aj fakt, že veža priestoru nedominuje a nepôsobí rušivo. „Citlivý prístup cítiť vo voľbe svetlých a perforovaných materiálov, vďaka ktorým veža nevyčnieva, no zároveň spĺňa technické, bezpečnostné a estetické požiadavky,“ vysvetľujú pre spomínaný portál.

Čo hovoríte na víťazný návrh od ateliéru SIMPLE CODE? Napíšte nám do komentára váš názor.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 3x
  • 4x
  • 0x
  • 3x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie