Dnes je 25.mája 2022, meniny má Urban

Zlievareň kovov premenená na priestor pre divadelných umelcov

Otvorenie a presvetlenie priestoru

V zrekonštruovanej budove sídli The Mercury Store, organizácia venujúca sa divadelnému umeniu. „Mercury Store je start-up priestor pre divadelných umelcov, scénických režisérov, choreografov a dizajnérov. Ponúka rezidencie, štúdio a co-workingový priestor, komunitu a financovanie,“ uvádza sa na webovej stránke organizácie mercurystore.com.

Pôvodne postavená ako zlievareň kovov v roku 1902, štruktúra s rozlohou 1 180 štvorcových metrov bola v priebehu rokov niekoľkokrát predelená, čím sa vytvorili stiesnené miestnosti s malým množstvom prirodzeného svetla.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa CO Adaptive Architecture (@coadaptive)

Prvým rozhodnutím, ktoré spoločnosť CO Adaptive Architecture urobila, bolo otvoriť interiéry tak, aby vytvorili rozsiahly osvetlený priestor. „V interiéri sa otvorili predtým rozdelené priestory a existujúce okná. Svetlíky boli nahradené alebo obnovené, čo umožnilo slnečnému žiareniu preniknúť do všetkých kútov veľkej štvorcovej plochy,“ uviedlo podľa portálu dezeen.com štúdio CO Adaptive Architecture.

Vysoký, vznešený priestor na skúšky je možné rozdeliť skladacími dverami v plnej výške. Návštevníci vstupujú z bočnej uličky do vstupnej haly, kde stupňovité sedenie v štýle auditória ponúka pohľady na skúšobný priestor. Na prízemí sú k dispozícii ďalšie menšie skúšobné priestory, ako aj administratívne kancelárie.

Kontrast

Interiér budovy kontrastuje s jeho historickým plášťom, ktorý sa architekti snažili čo najviac zachovať a zvýrazniť. V celom priestore zostali pôvodné tehlové múry budovy a ťažké drevené krovy. “Dizajn oslavuje vrstvenú a bohatú históriu budovy a zahŕňa jej drsné a krásne nedokonalosti ako pozadie pre kreatívne procesy, v ktorých sa bude tvoriť,“ dodalo štúdio na oficiálnej stránke coadaptive.co.

V rámci prestavby potrebovalo štúdio CO Adaptive Architecture budovu nanovo zatepliť, čo urobilo zvonku. Budovu obklopuje nová fasáda z hliníkových panelov, ktorá ctí priemyselné prostredie susedstva. „Zateplenie budovy z exteriéru nám umožnilo odhaliť teplo, textúru a históriu používania existujúcich materiálov,“ povedala Ruth Mandl, riaditeľka štúdia.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa THIS X THAT (@thisbythat)

„Dokonca sme ponechali neporušené anotácie stavebných nástrekov na odhalených tehlových stenách,“ dodala na záver architekta.

Čo si myslíte o tomto unikátnom priestore vy? Podeľte sa o váš názor v komentároch pod článkom.

Mirka

Miroslava Luptakova
Email Miroslava Luptakova

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 1x
  • 1x
  • 0x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie