Dnes je 26.apríla 2024, meniny má Jaroslava

Dizajnové svietidlá z upcyklovaného odpadu z českých sklární

Koniec zbytočného odpadu

Lenka Damová a Boris Klimek pracovali s unikátnym upcyklovaným materiálom s názvom BROKISGLASS. „Brokisglass je výstupom ekologického prístupu Sklárne Janštejn a firmy BROKIS, ktorých spolupráca tak umožnila vznik nového unikátneho materiálu zo sklenených črepov. Materiál prináša novú dimenziu aj estetiku skla. Jeho použitie je vhodné pre architektúru, stavebníctvo, interiérový aj produktový design,“ uvádza oficiálna stránka brokisglass.cz

Pri výrobe osvetľovacieho skla, na ktoré sa Sklárne Janštejn zameriava, je potrebné z každého kusu fúkaného skla odstrániť 1/3 materiálu. Vzniká tak „odpad“ v podobe sklenených črepov, ktorý bol zo sklárne vyvážaný na skládky. Jeho opätovné využitie a zníženie dopadu na životné prostredie bolo hlavným impulzom na vytvorenie materiálu Brokisglass.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Brokis (@brokislighting)

„Dekoratívne dosky Brokisglass využívajú sklenené črepy, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri výrobe svietidiel v produkcii sklárne, čím prispievajú k významnej redukcii množstva zvyškového skla. Transformáciou tohto skla v nový materiál dochádza k ekologickej a efektívnej upcyklácii suroviny. Procesom upcyklácie sklenených črepov implementuje skláreň strategické prvky cirkulárnej ekonomiky a tým prispieva k vytváraniu zdravých vzťahov medzi prírodou a ľudskou spoločnosťou,“ uvádza spomínaná stránka.

Okrem toho popisuje aj cestu od myšlienky po finálnu verziu tohto unikátneho materiálu. Tá začala v roku 2010, keď sklárne začali zhromažďovať a triediť zvyšky skla podľa farebnosti. V počiatkoch spolupracovali so Strednou školou sklárskou vo Valašskom Meziříčí. Po úspešných materiálových skúškach, sa skláreň rozhodla investovať do nákupu fusingovej pece.

„Po necelom trojročnom vývoji materiálu, spracovávaného technológiou stavovania črepov v stacionárnej peci, sa sklárne spojili s poprednými odborníkmi vo svojom odbore a vznikol koncepčný návrh kontinuálnej pece, ktorá by vedela spracovávať materiál efektívnejšie. Táto kontinuálna pec bola následne v roku 2017 sprevádzkovaná. Po polročnom testovaní sa podarilo nastaviť výrobný proces tak, že pri dvojzmennej prevádzke je možné efektívne spracovať až 10 ton odpadového materiálu týždenne.“

Vedeli ste, že? Základná farebná škála materiálu Brokisglass vychádza z produkcie sklárne. To znamená štrnásť základných farebných variantov.

Skladačka v rukách architektov

Výsledný materiál dizajnérske duo použilo na vytvorenie kolekcie Geometric. Ako napovedá už samotný názov, kolekciu definujú základné geometrické tvary. Tie sú vsadené do čiernych profilov, ktoré tvoria ich okraje.

„Geometric zvýrazňuje estetický výraz a štruktúru BROKISGLASS, ktorá je sama o sebe pozoruhodne osobitá. Grafická estetika kolekcie umožňuje usporiadať svietidlá do veľkého množstva finálnych tvarov, či už ako solitérne svietidlá, alebo ako akési skladačky, ktoré v rukách architektov môžu vyústiť do nekonečnej rozmanitosti osvetlenia. U väčšiny solitérnych svietidiel je možné pre ešte väčšiu variabilitu a originalitu vybaviť každú stranu sklom inej farby,“ uvádza značka Brokis na webovej stránke brokis.cz.

Chceli by ste podobný kúsok aj u vás doma? Napíšte nám do komentára, v ktorej miestnosti by vynikol najviac.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 2x
  • 7x
  • 1x
  • 4x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie