Dnes je 18.apríla 2024, meniny má Valér

Marjan van Aubel preniesla solárne panely zo striech do domovov

Unikátna forma umenia

Priehľadná solárna tapiséria dostala názov Ra podľa staroegyptského boha slnka. Jej hrúbka je menej ako jeden milimeter a bola navrhnutá na zavesenie do okna. Odtiaľ môže vrhať živé tiene na okolité steny, keď sa svetlo počas dňa mení.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marjan van Aubel ?????? (@marjanvanaubel)

Po západe slnka začne prstenec elektroluminiscenčného papiera vložený do závesu okna žiariť. Poháňaný je energiou, ktorú počas dňa zachytávajú fotovoltaické články. Na rozdiel od tradičnej solárnej lampy, ako je svetlo Sunne, ktoré van Aubel vytvorila minulý rok, účelom Ra nie je striktne poskytovať osvetlenie.

Namiesto toho bol navrhnutý tak, aby ukázal, ako môže byť najnovšia generácia priehľadných, poddajných fotovoltaických systémov nielen funkčná, ale aj umelecká a dekoratívna aplikácia.

„Farebný, priehľadný povrch, ktorý je flexibilný, ponúka veľa možností dizajnu. Sám o sebe sa stáva materiálom, s ktorým môžete pracovať ako so sklom alebo hlinou,“ povedala autorka pre portál dezeen.com.

„Myslím si, že je pekné ukázať, že solárna energia sa môže stať formou umenia. Stane sa niečim žiaducim, niečim, čím by sme chceli byť obklopení namiesto toho, aby sme to skrývali,” dodala.

Udržateľnosť

Vedeli ste, že? Na rozdiel od 90 percent dnešných solárnych panelov, ktoré predstavujú pevné, ťažké bloky s fotovoltaickými článkami vyrobenými z kremíka, je konečný výsledok flexibilný a možno ho ohýbať, farbiť a integrovať do oblečenia alebo použiť na pokrytie automobilov a fasád budov.

Organické solárne články sú viac ako 40-krát ľahšie a 1 000-krát tenšie ako ich kremíkové náprotivky. To znamená, že využívajú materiály efektívnejšie a zároveň sa ľahšie prepravujú.

Tapiséria Ra bola navrhnutá tak, aby ukázala tieto pokroky a jedinečné estetické kvality materiálu tým, že z nej vytvorila supertenkú, prenosnú nástennú inštaláciu, ktorú možno zrolovať ako zvitok.

 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Marjan van Aubel ?????? (@marjanvanaubel)

Namiesto použitia tradičného svetelného LED zdroja, ktorý by pridal na objeme, van Aubel vytvorila žiarivý prsteň v strede umeleckého diela z listu elektroluminiscenčného papiera, aký sa nachádza na displejoch hodiniek a núdzových značkách.

Inštalácia drží pohromade bez lepidla, takže podobne ako solárne články, je možné ju rozobrať a recyklovať.

Organická fotovoltaika má tiež kratšiu dobu energetickej návratnosti ako ktorákoľvek iná forma solárnych panelov. To znamená, že trvá len niekoľko mesiacov, kým vyprodukujú toľko energie, koľko spotrebujú počas výroby, dopravy, inštalácie a konečnej recyklácie.

„Aby bol zdroj energie skutočne obnoviteľný, musí vyprodukovať viac energie, ako spotrebuje počas svojho životného cyklu. Doba energetickej návratnosti organickej fotovoltaiky je oveľa kratšia ako pri tradičnej fotovoltaike a sú vyrobené tak, aby sa dali ľahko recyklovať a rozobrať,“ vysvetlila autorka na záver.

Vedeli by ste si niečo podobné predstaviť aj u vás doma? Napíšte nám do komentárov pod článkom.

Mirka

beevam
redakcia
Email redakcia

Aký bol pre Vás tento článok?

  • 4x
  • 3x
  • 3x
  • 2x

Pridať komentár k článku

Dostávaj najlepší obsah mailom

Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah. Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.

Odosielať
Vyhľadávanie